Saša Cvetojević i Oleg Maštruko u avanturi života osvajaju Afriku

Saša Cvetojević i Oleg Maštruko u avanturi života osvajaju Afriku

Foto: Press

NA NAREDNOM izdanju međunarodnog relija Budimpešta-Bamako, koji se održava u siječnju 2018., sudjelovat će i Team Tesla Powered by RWE iz Hrvatske. Tim čine Saša Cvetojević, poduzetnik, investitor i entuzijast električnih automobila, te Oleg Maštruko, autor, putopisac i fotograf te urednik u IT medijima Bug i Mreža. 

Budimpešta-Bamako, katkad skraćeno znan i samo kao reli Bamako, najveći je amaterski reli na svijetu, nastao s idejom da se reli Dakar učini dostupan i običnim ljudima.

U prvim izdanjima reli je išao od Budimpešte do Bamaka u Maliju pa je tako i dobio ime. No, cilj se svake godine mijenja, a ove godine utrka se vozi do Banjula u Gambiji. Planirana ruta relija ove godine prolazi i pored Dakra po kojem je ime dobio stariji brat reli Dakar, a ruta se može vidjeti u videu.

"U Europskoj Uniji infrastruktura za električne aute je prilično solidna, no jednom kad zagazite na afrički kontinent stvari se drastično mijenjaju. Ruta nas vodi normalnim cestama i zemljama od Budimpešte do Španjolske, zatim slijede Maroko - koji je, prema našim saznanjima, relativno pristojno elektrificiran barem u sjevernom dijelu - pa Zapadna Sahara, Mauritanija, Senegal i Gambija, u kojima nema nikakve infrastrukture za električna vozila, a u mnogim mjestima nema ni struje. Ako i nađemo struju šteker neće biti pri ruci nego u podrumu, na tavanu ili u nekom ormaru", objasnio je problematiku rute Saša Cvetojević, koji Teslu vozi već nekoliko godina, prvo model S, a sada i izgledom atraktivni X, kojim i ide na reli.

"Daleko teži i odgovorniji dio posla ovdje je na Saši, koji ne samo što je naš glavni vozač nego i stručnjak za napajanje ove 2.5 tone teške električne mrcine strujom. Kilovati, amperi, omi i siverti - sve sam to od studija zaboravio i nemam pojma što nam zapravo treba za punjenje. Moja glavna zanimacija bit će fotografiranje i pisanje o našim doživljajima. Nosit ćemo generator za napajanje strujom u nevolji, a računamo i na duh solidarnosti koji je na ovom reliju vrlo jak. Osim nas, idu još dva tima iz Hrvatske, pa ćemo se vući i izvlačiti iz pijeska po potrebi", rekao je Oleg Maštruko.
 

Team Tesla Powered by RWE pokrenuo je i crowdfunding kampanju za pokrivanje jednog, manjeg dijela troškova sudjelovanja na reliju. Stranicu s kampanjom možete pronaći na linku: https://igg.me/at/teamtesla. Osim za prikupljanje potpore za projekt, Indiegogo stranica je i trenutačno najbolji izvor informacija o timu, no sve daljnje obavijesti nalazit će se i u Facebook grupi Team Tesla Powered by RWE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara