Savjeti za mlade Jugoslavenke iz 1971. godine pokazuju koliko je život žena tad bio drugačiji

Savjeti za mlade Jugoslavenke iz 1971. godine pokazuju koliko je život žena tad bio drugačiji

Foto: YugoPapir

SAVJETI za mlade Jugoslavenke iz 1971. godine pokazuju koliko je život mlade žene nekad izgledao drugačije, ali i koliko se neke stvari nikad ne mijenjaju. Uostalom, uvjerite se i sami iz teksta koji donosimo u suradnji s YugoPapirom.

Travanj 1971: To može biti zbog nečega što ste rekli ili učinili, nekog neočekivanog događaja, zbog bilo čega - ali svima nama se događa da dođemo u takvu situaciju da pocrvenimo. Potrebno je mnogo snalažljivosti i smisla za humor da ovakve situacije prebrodite. Evo nekoliko preporuka koje vam mogu pomoći da ne pocrvenite...

Upali ste u nezgodu:

Sjedite u autobusu ili na nekom javnom mjestu, bez kaputa. Odjednom, primjećujete da se vaš rajsferšlus na suknji ili hlačama otvorio i - tako zaglavio. Kada ustanete, što mislite što će se dogoditi?

Kako se izvući:

Ako ste oprezni i predostrožni, naći ćete u svojoj torbici bar dvije pribadače. Najhladnokrvnije ih upotrijebite i ne brinite više o tome. Nemojte sjediti satima, plašeći se onoga što će se dogoditi. Jednostavno krenite i znajte da ćete više pažnje privući ako svi vide da ste zbunjeni. Otiđite do najbližeg toaleta gdje ćete rajsferšlus popraviti pomoću igle, koju svakako uvijek imate u torbici.

Upali ste u nezgodu:

Porub na vašoj suknji iznenada je odlučio da se spusti malo niže; nalazite se na plesnom podiju, na mjestu gdje se takve stvari odmah primijete.

Kako se izvući:

Ovdje vam opet mogu pomoći pribadače iz torbice. Sklonite se u najbliži toalet i sve će vrlo brzo opet biti u redu. Ako nemate pribadače, i obična igla može spasiti cijelu stvar. Drugi put provjerite porub pre nego što izađete.

Upali ste u nezgodu:

Prosuli ste piće na nečiju haljinu i istog trenutka stvorila se ogromna mrlja. Što sad?

Kako se izvući:

Ako se to dogodilo kod vaše kuće, ponudite djevojci da joj pozajmite neku svoju haljinu, a njenu da operete. Ili se odmah ponudite da očistite mrlju. Što god da učinite, najgore će biti ako se počnete okretati oko sebe želeći da se to nije uopće dogodilo. Osjećat ćete se mnogo gore, a i djevojka kojoj ste upropastili haljinu.

Upali ste u nezgodu:

Mladić kojega već dugo znate iz škole ili s posla, a koji vam se baš i ne sviđa, pozove vas da izađete s njim - ili, netko vas pozove da ponovo izađete s njim poslije veoma neuspjelog prvog izlaska. Ipak, vi ga ne želite uvrijediti otvorenim odbijanjem. Što sada?

Kako se izvući:

Ako on navede neku određenu večer, recite da ste tad zauzeti. Izmislite nešto za svaku večer koju vam on ponudi, dok mu to na kraju ne dosadi. A ako ne želite produživati ovu igru, jednostavno recite da se vašem mladiću ne bi svidjelo da izlazite s nekim drugim.

Upali ste u nezgodu:

Vaš tata zahtijeva da ste kod kuće najkasnije u deset, međutim, večeras ste zakasnili čitav sat. Ulazite u sobu, kad tamo on sjedi, djelujući vrlo opasno. Što mu reći?

Kako se izvući:

Shvatite da je tata mnogo više zabrinut nego ljut i da je ono što mu je najpotrebnije izjava da vam se ništa nije dogodilo i da nikada više nećete to napraviti. Ne pokušavajte se nečujno uvlačiti na zadnja vrata i bježati u krevet - bolje je da se s njim suočite odmah, a ne sljedećeg jutra. I nemojte se svađati, ostanite hladnokrvni bez obzira na sve.

Upali ste u nezgodu:

Pozvani ste kod prijateljice gdje zatičete spremljenu čitavu gozbu. Na vašu nesreću, očekivali ste samo kavu i razgovor, pa dolazite pravo s obilnog ručka.

Kako se izvući:

Jako ćete je razočarati ako kažete: "Ah, draga, ne mogu ništa staviti u usta!". Potrudite se koliko god možete, jedite pomalo od svačega, birajući lakše stvari i žalite se kako danas nešto nemate apetita.

Upali ste u nezgodu:

Zabavljate se s dva mladića istovremeno, izađete s jednim u disko klub, kad tamo - pojavljuje se i onaj drugi kome ste rekli da ćete večeras prati kosu.

Kako se izvući:

Najprije utvrdite do koga vam je više stalo. Ako je to onaj s kojim ste tu večer izašli, pokažite mu onog drugog i recite da ste se nekad s njim zabavljali. U suprotnom, priđite tom drugom i pričajte mu kako se iznenada pojavio vaš stari prijatelj iz drugog grada i zamolio vas da izađete s njim samo na pola sata. Ako imate dobre živce, upoznajte ih, a zatim pređite za stol svoje prijateljice dok njih dvojica ne raščiste stvar! U svakom slučaju, izgubit ćete bar jednog od njih, i zato - budite malo pošteniji ubuduće!

Upali ste u nezgodu:

Danas ste odlučili ostati kod kuće i pobrinuti se za svoju ljepotu - stavili ste viklere, skinuli šminku, a lice pokrili nekom kremom. Iznenada, netko zazvoni na vratima, vi naravno izlazite jer ste sami kod kuće i ugledate mladića koji vas je do sada viđao samo u vašem punom sjaju.

Kako se izvući:

Ako vas pogleda, a zatim upita da li ste vi kod kuće, recite: "Da, odmah ću je pozvati!" i otrčite da se uljepšate. A ako vas odmah prepozna, nemojte se brinuti. U slučaju da on voli samo savršene žene, slobodno ga zaboravite. Uostalom, što bi bilo da vam je on nekim slučajem muž - ubrzo bi uvidio da ste i vi ljudsko biće!

Upali ste u nezgodu:

Izašli ste iz kuće, fantastično obučeni i spremni za lijep provod. Desetak minuta kasnije nasred ulice, ustanovite da ste još uvijek u svojim omiljenim starim papučama!

Kako se izvući:

Prva stvar koju morate napraviti je da se ponašate kao da je najnormalnija stvar šetati se ulicom u papučama. Možete izvesti i ovo: svratite u prvu prodavnicu i kupite najjeftiniji par cipela ili sandala; možete se vratiti kući ili izuti papuče i hodati bosi - ljeti to neće izgledati nimalo čudno. Zamislite da snimate neku reklamu za televiziju i čak ćete uživati u svojoj nezgodi!

Upali ste u nezgodu:

Netko nešto govori u vašem prisustvu (nastavnik, mama, prijatelji). Međutim, vaše misli su odlutale i vi zadnjih nekoliko minuta niste čuli ni riječ od toga. Iznenada vas budi glas: "A što ti misliš o tome?" O čemu se radilo i što trebate reći?

Kako se izvući:

Ako je u pitanju nastavnik, najbolje je da kažete: "Oprostite, ali nisam razumjela pitanje" - ako imate malo sreće on će vam ga ponoviti. Druga alternativa, za mamu ili prijatelje je: "Nisam baš sigurna, trebala bi malo razmisliti o tome." I ubuduće budite malo pažljiviji.

Upali ste u nezgodu:

Nalazite se u toploj i zagušljivoj prostoriji u kojoj je takva gužva da već osjećate nesvjesticu. Naravno, vi ne želite da se onesvijestite, to je tako neugodno, ali to je i jedna od onih stvari koje se ne mogu izbjeći!

Kako se izvući:

Nemojte se uzbuđivati već se mirno onesvijestite! Nemate se čega stiditi, to čak može biti i veoma romantično! Nemojte ni pokušavati da se probijate do toaleta. U svakom slučaju, bit će lijepo od vas ako one oko sebe upozorite da ćete se onesvijestiti, da bi imali vremena da vas prihvate raširenih ruku.

Upali ste u nezgodu:

Izašli ste sa svojim mladićem. Odjednom, prilazi vam netko čije lice vam je poznato i pozdravlja vas. Sada bi ga trebalo upoznati sa svojim mladićem, ali ne možete - zaboravili ste ime te osobe.

Kako se izvući:

Vašem dečku bit će veoma neugodno što ga niste upoznali. Zato, ne brinite što će misliti da imate loše pamćenje, već recite: "Izvinite, voljela bih da vas predstavim, ali sam zaboravila vaše ime." To nije nikakav zločin, a u ovakvoj situaciji najbolje je biti pošten.

Upali ste u nezgodu:

Slično prethodnom slučaju, prilazi vam neka osoba i počne da se raspituje o vašem poslu, porodici, prijateljima. Sve je to lijepo, ali vi nikako ne možete da se sjetite tko je ta osoba!

Kako se izvući:

Najvjerojatnije je da su vas zamijenili s nekim drugim i, umjesto da se pravite kao da znate tko je on, recite: "Znam da sam vas već negdje srela, ali ne mogu da se sjetim gdje." Ali, može se desiti i da je to netko koga ste znali kada ste imali otprilike tri godine, a toliko se promijenio, da nije nikakvo čudo što ga niste prepoznali!

(Karavan, 1971.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara