Sedam milijardi godina: Znanstvenici otkrili najstariji materijal na Zemlji

Sedam milijardi godina: Znanstvenici otkrili najstariji materijal na Zemlji
Screenshot: YouTube

ZNANSTVENICI vjeruju da su otkrili najstariji materijal na Zemlji, zvjezdanu prašinu iz meteorita Murchinson koji je 1969. godine pao na područje jugoistočne Australije.

Pojasnili su da meteorit sadrži najstarije čestice prašine koje su se formirale u zvijezdama što su sjale davno prije formiranja našeg Sunčevog sustava. 

Starost čestica zvjezdane prašine ustanovili su tako što su dijelove meteorita samljeli u prah te ih potom izmjerili kada se prašina izložila kozmičkim zrakama. Mljevenjem dijelova meteorita nastaje forma nalik na pastu, pojasnila je Jennika Greer iz čikaškog muzeja Field, dodavši da se pasta nakon toga razgradi u kiselini, a od nje ostane zvjezdana prašina. 

Stručnjaci su zaključili da su neka zrnca stara između 4,6 i 4,9 milijardi godina, a usporedbe radi, pretpostavlja se da je naše Sunce staro 4,6 milijardi godina, a Zemlja 4,5 milijardi godina.

U konačnici su ustanovili da je najstariji element otkrivene prašine star oko 7,5 milijardi godina. 

Zrnca su sitna, veličine od 2 do 30 mikrometara. Mikrometar je jedna tisućina milimetra.

Američki i švicarski znanstvenici pojedinosti svojeg istraživanja objavili su u ponedjeljak u znanstvenom časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Glavni autor studije Philipp Heck, kustos čikaškog muzeja Field i izvanredni profesor na Sveučilištu u Chicagu, pojasnio je da se, kada zvijezda umre, njezine čestice rasprše po svemiru. 

Ta predsolarna zrnca potom postaju dijelovi novih zvijezda, planeta, mjeseca i meteora. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara