Sedam znakova kojima vam tijelo govori da je vrijeme za posjet liječniku

Sedam znakova kojima vam tijelo govori da je vrijeme za posjet liječniku
Screenshot: Youtube

NAŠE tijelo je programirano za komunikaciju s nama, ali ponekad su njegovi znakovi previše suptilni da bismo ih doživjeli. Neki simptomi kojima nam naše tijelo daje do znanja da nešto nije u redu mogli bi vam se učiniti kao uobičajene pojave, no oni mogu biti znak nečeg puno ozbiljnijeg. 

Nutricionisti su za portal Healista otkrili kojim znakovima nas naše tijelo upozorava na promjenu. 

1. Napuhnutost

Mnogi ljudi redovito pate od napuhnutosti. Neugodan osjećaj da će vam se trbuh raspuknuti dolazi kad nam je želudac pun hrane, tekućine ili plinova. 

Ovime nam naše tijelo pokušava reći da nešto nije u redu s našom probavom ili da imamo nekakvu alergiju na hranu koje možda nismo svjesni. 

"Drugi uobičajeni uzroci napuhnutosti mogu biti hormonalni poremećaji, gljivice, začepljenost, stres ili prevelika konzumacija šećera", objasnio je nutricionist Rick Hay. 

Ponekad ovo može biti znak i da jednostavno jedete prevelike obroke, što razrjeđuje vašu želučanu kiselinu, pa će problem riješiti jednostavna prilagodba prehrane, no ponekad je to znak da biste se trebali uputiti na liječnički pregled. 

>>>Ovo su rani simptomi raka: Nemojte ih ignorirati, mogli bi vam spasiti život<<<

2. Upaljena koža i akne

Uzroci upala kože razlikuju se od osobe do osobe, ali najčešće su povezani s hormonalnim poremećajima. Kod muškaraca je to najčešće znak prekomjernog lučenja testosterona, dok kod žena ovo, zajedno s pojačanim rastom dlaka na licu, može upućivati na probleme s policističnim jajnicima. 

"Aknama vas tijelo upozorava na hormonalne poremećaje ili probavne smetnje, a također može značiti da imate problema s jetrom, osobito ako se nezdravo hranite ili ste pod velikim stresom", objašnjava Hay. 

3. Bijeli sloj na jeziku

Tanak bijeli pokrov na jeziku može biti znak probavnih problema, manjka željeza ili B vitamina, ali i jedan od simptoma dijabetesa. 

"Ako se radi o nedostatku željeza ili B vitamina, uz to ćete vjerojatno osjećati i stalni umor. Bijele mrlje na jeziku koje sliče na gnoj mogle bi značiti da imate gljivičnu infekciju, u svakom slučaju bilo bi dobro provjeriti s liječnikom", kaže Hay. 

4. Pruge na noktima

Nokti bi trebali imati glatku i sjajnu površinu, a ako primijetite da na noktima imate vertikalne pruge, to bi mogao biti jedan od znakova slabokrvnosti ili čak artritisa, stoga biste se, za svaki slučaj trebali obratiti liječniku. 

5. Ranice ili čirevi u ustima

Čirevi u ustima mogu biti znak oslabljenog imuniteta i nisu zarazni. S druge strane ranice mogu upućivati na herpes koji jest zarazan. U oba slučaja ovo je reakcija našeg tijela na slabljenje imuniteta i najčešće se javljaju pojavom hladnijeg vremena. 

6. Žutilo na bjeloočnicama ili koži

Pojava žutila na koži jednostavno može značiti da vam nedostaje vitamina, dok su žute bjeloočnice znak problema s jetrom. 

"Primijetite li žutilo na bjeloočnicama hitno posjetite liječnika jer rana dijagnoza itekako potpomaže liječenje", kaže Hay. 

7. Trzanje oka

Ako vam se događa trzanje očiju, to je znak da imate problema sa živčanim sustavom, no nemojte paničariti. Hay tvrdi da je uglavnom riječ o problemu uzrokovanom dehidracijom ili se radi o tome da vam nedostaje magnezija. 

Budući da je magnezij bitan za funkcioniranje živčanih signala, njegov nedostatak bi mogao izazvati neugodno trzanje očiju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara