Senator traži zakon za zaštitu muškaraca kako ih žene ne bi navele na silovanje

Senator traži zakon za zaštitu muškaraca kako ih žene ne bi navele na silovanje
Screenshot: Youtube

MALEZIJSKI senator šokirao je javnost predloživši zakon o seksualnom zlostavljanju koji bi štitio muškarce od toga da "budu zavedeni" na zločine poput silovanja. 

Senator Mohd Imran Abd Hamid, naime, tvrdi da žene mogu "zavesti" muškarce i tako ih potaknuti na silovanje odjećom koju nose, svojim postupcima i riječima. Svoje je stavove iznio prošli mjesec u malezijskom parlamentu. 

"Predlažem zakon o seksualnom zlostavljanju koji bi zaštitio muškarce od ponašanja, riječi i odjeće na ženama koje mogu prouzrokovati da oni budu zavedeni do te mjere da počine incest, silovanje, seksualno zlostavljanje ili gledanje pornografije. Ovo je važno jer nama (muškarcima) treba zaštita. Žene nas mogu svojim postupcima i načinom odijevanja zavesti da prekršimo zakon i uzrokovati da budemo optuženi za zločine. Tražim od ministara da razmisle o ovom kako bi muškarci bili sigurni, a zemljom vladao mir", prenosi njegovu izjavu Unilad. 

Ovaj je prijedlog razbjesnio borce za ženska prava, a čak su se i njegovi kolege iz stranke pod nazivom Ljudska stranka prava (PKR) distancirali od njega. 

Predsjednik PKR-a Anwar Ibrahim, koji je inače njihov kandidat za premijera države, izjavio je da je stranka taj zakon odbacila te da ga smatraju "apsurdnim i uvredljivim za žene". 

Također je ustvrdio da bi takav zakon mogao ostaviti dojam da su "muškarci nemoralni i da ih je lako zavesti da počine takva nezamisliva djela", prenosi Channel News Asia. 

Senator se nakon toga morao ispričati javnosti, no ovo mu nije prvi put da je rekao nešto slično. Kako piše Unilad, 2015. bunio se protiv "seksi oprava" sportašica jer "potiču na seks". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara