Šerbedžiju napali zbog objave na godišnjicu genocida u Srebrenici, on se opravdao

Šerbedžiju napali zbog objave na godišnjicu genocida u Srebrenici, on se opravdao
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

RADE ŠERBEDŽIJA poslao je podršku prosvjednicima u Beogradu putem Facebooka, no neki su mu zamjerili što je to učinio baš na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Zbog toga se Šerbedžija oglasio na društvenim mrežama.

"Danas sam tek stigao ponovo otvoriti Facebook i vidio sam zamjerke što sam svoju poruku podrške mirnim demonstracijama u Beogradu poslao baš na dan obilježavanja strašnoga zločina i genocida koji je počinjen u Srebrenici.

Ja sam čovjek koji uglavnom ne gleda televiziju, jako neredovito čita novine i vrlo često zaboravlja dane u sedmici ili datume u mjesecu, naročito kada radim.

Jednostavno nisam znao da je prekjučer bio dan kojim se obilježavalo sjećanje i žaljenje na taj stravični zločin. Naravno da sam zgrožen činjenicom da se u današnje vrijeme koje se diči napretkom ljudske misli i civilizacije, mogao dogoditi takav brutalan zločin... S datumima loše stojim, ali nije bit u datumu, nego u onome što čovjek nosi u sebi i kako svaki dan u godini djeluje. Nažalost, kod nas te tragične datume najviše koriste političari za svoje manipulacije i promocije. A sigurno je da trebamo spominjati i Srebrenicu i Sarajevo i Vukovar i Jasenovac... I još mnogo takvih tragedija, da se ne zaboravi, u nadi da ćemo nešto naučiti i da nam buduće generacije neće stradati... Ja se svojim radom i životom, koliko znam i mogu, trudim da doprinesem da se traume prevaziđu, da se dižu i stvaraju novi mostovi solidarnosti i prijateljstva i da na ovim našim prostorima prestane nasilje", napisao je Rade.

"Evo vam i šaljem jedan veoma stari video koji mi je moj dragi prijatelj poslao iz Beograda da me podsjeti što smo radili '96 godine kada je narod bio na ulicama Beograda... 'samo polako, mirno i nikako drugačije'... Nadam se da će doći neki bolji dani za Srbiju!", napisao je Šerbedžija 11. srpnja u objavi koju su mu neki zamjerili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara