Škoro uvijek pobjeđuje, pomirite se s tim

Škoro uvijek pobjeđuje, pomirite se s tim

Foto: Index

NAJSRETNIJI tjedan u životu svakog TV kritičara tjedan je u kojem male ekrane pogađa pestilencija zvana "novi glazbeni show Miroslava Škore".

Posebna kritičarska disciplina

Taj nepopravljivi vicmaher, šeret i ljubitelj narodskog vica za najšire mase svaki puta iznova oduševi na desetine kritičara koji sjede u svojim skromnim garsonijerama, zadovoljno trljaju artritičnim ručicama i smišljaju na koje će sve maštovite načine ismijati najsvježije voditeljske pokušaje novopečenog kralja gerijatrijske komedije. Pripreme za ovu pljuvačku svečanost započinju već krajem ljeta, u vrijeme kada najave jesenske sheme pogode mainstream medije. Već tada vrijedni kritičari vade blokove i započinju praviti skice. To čine predostrožnosti radi jer postoji velika šansa da će vas njegov novi show ostaviti bez teksta, a to je prilično nezgodno ako u ponedjeljak ujutro trebate imati spreman tekst, a na zaslonu vašeg vjernog laptopa stoji samo: "Jebo te, ovo je… A isusati, ne znam… Ovaj Škoro stvarno…".

Morate se naoružati slikovitim usporedbama jer znate da će svi udariti po njemu pa ne bi bilo u redu da na scenu uletite s nečim prvoloptaškim. To je posebna kritičarska disciplina, a pobjednici su oni na čije se citate Miroslav Škoro osvrne kada ga novinari suoče s poražavajućim reakcijama.

Vrijeme je novac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u jednom se trenutku svi moramo pomiriti sa činjenicom da svi oni koji su odrasli na zapadnjačkom humoru neće pronaći ama baš ništa duhovito u "punica me po tintari tresnila oklagijom jer pijan sam se vratio iz kvara" tipu humora. Jednostavno niste ciljana publika. Možemo do prekosutra piskarati o tome da je sve što Škoro radi neopisivi trash kojim se HRT spušta na najniže grane šund zabave, ali ta je opservacija uzaludno potrošena na one koji ne znaju što riječ "trash" uopće znači. Propovijedate preobraćenicima. Ponavljate jedno te isto ljudima koji već jako dobro znaju da Škoro neće okrenuti ploču, neovisno o tome zvao se njegov show "Pjevaj moju pjesmu", "Sviraj moju frulu" ili "Ovog puta nije loše, stvarno, vjerujte mi, ne bih vas lagao". Zašto i bi? Prošli put ga očito nismo kaznili lošom gledanošću pa nema razloga da značajno mijenja format. Na kraju krajeva, što ste uopće očekivali? Ne morate biti vidoviti da bi znali da ni idući glazbeno-zabavni projekt neće biti po vašem ukusu. Dovoljno ste stari i morate biti svjesni određenih zakonitosti:

a) Coldplay je bend za žene. Testosteron vas onemogućava da uživate u njihovoj glazbi.
b) Ona kutija s dugmetom koju srećemo na semaforima nema funkciju osim ako niste slijepi. Koliko god ga pritiskivali, neće vam pomoći da ranije prijeđete zebru, ali piskanje pomaže slijepim ljudima.
c) Politika je odličan životni poziv za one koji nemaju muda za oružanu pljačku.
d) Zabavno-glazbene emisije Miroslava Škore nisu za mlade, mlađe, pretjerano kritične i one koji traže više.

"Win-win situation"

Htjeli to priznati ili ne, Škorin doprinos televizijskoj zabavi oduvijek je bio pun pogodak na dva fronta. Kao prvo, zabavit će starije gledatelje koji žele poslušati malo domaće zabavne/starogradske/tamburaške glazbe, prisjetiti se viceva iz osnovne škole i osvojiti veš mašinu glasajući za kandidate. S druge strane, zabavit će one koji vole čitati nemilosrdne kritike njegovih komičarskih pothvata. Ameri bi rekli "it's a win-win situation".

Oni koji se nisu našli u ove dvije skupine vrlo dobro znaju čemu služi daljinski upravljač i nemilosrdna krađa intelektualnog vlasništva putem torrenta. Budimo realni, počela je nova sezona "Dextera", "Boardwalk Empirea", "Parks & Recreationa", a uskoro će i finale četvrte sezone "Breaking Bada", nedjeljno poslijepodne potraćeno na nerviranje oko toga zašto Miroslav Škoro još uvijek nije duhovit, vrijeme je koje vam nitko neće vratiti.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara