Slika kupljena za jednu funtu prodaje se za 50 tisuća funti

Slika kupljena za jednu funtu prodaje se za 50 tisuća funti
SLIKA slavnog škotskog umjetnika Francisa Cadella, kupljena 1960. za jednu funtu, mogla bi na skorašnjoj aukciji u Londonu biti prodana za najmanje 50 tisuća funti, javlja BBC.

Slika ´Crveni stolac´ škotskog majstora više je od trideset godina bila izvješena u kuhinji jednog ljetnikovca u Irskoj. Kupljena je za jednu funtu na ´dvorišnoj rasprodaji´, a novi vlasnik nikada nije znao koliko ona zapravo vrijedi.

Tek nakon što je na web stranici aukcijske kuće Christie´s vidjela sličnu Cadellovu sliku, kći žene koja je kupila sliku pretpostavila je da bi ona mogla imati nekakvu vrijednost.

Cadell je bio pripadnik škotskih kolorista. Većinom je slikao u Francuskoj, a u škotsko slikarstvo uveo je vibrantnost i svjetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rodio se 1887. u Edinburghu, a studirao je u Parizu.

Na ´Crvenom stolcu´, naslikanom sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća, vidljiv je Matisseov utjecaj, slikom sličnoj njegovoj odao je počast tom francuskom majstoru.

Škotski koloristi bili su još John Duncan Fergusson, George Leslie Hunter i Samuela Peploe.

Vrijednost škotskih kolorista među kolekcionarima potvrdila se 2001. kada je Christie´s postavio novi svjetski rekord za ´Crnu bocu´ Johna Peploea, prodanu za 520.750 funti.

Aukcija slika škotskih umjetnika održat će se 6. ožujka u londonskom Christie´su.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara