Sliku na kojoj je Picasso prikazao svoju ljubavnicu prodali za 221 milijun kuna

Foto: Ilustracija

SLIKA Pabla Picassa "La Lecture" ("Čitanje"), na kojoj je prikazana njegova ljubavnica i muza Marie-Therese Walter, prodana je u utorak za 25,2 milijuna funti (oko 221 milijun kuna) na aukciji Sotheby'sa u Londonu. Očekivalo se kako će slika na aukciji postići cijenu između 12 i 18 milijuna funti.

Sotheby's je izvijestio kako se ukupno sedam ponuđača nadmetalo za sliku koja datira iz 1932. godine. Nakon šest minuta nadmetanja u aukcijskoj sali i putem telefona, "La Lecture" je otišla u ruke zasad nepoznatog ponuđača koji se nadmetao telefonskim putem.

Picassovo djelo je bilo tek jedno od prodanih na aukciji kojom je ukupno zarađeno 68,8 milijuna funti. Ovime je Sotheby's ostao daleko ispod prošlogodišnje zarade, kad su na aukciji kip Alberta Giacomettija prodali za 104,3 milijuna američkih dolara (oko 567 milijuna kuna), što je bio aukcijski rekord. Nekoliko mjeseci kasnije je Sotheby'sov najveći rival Christie's poznatu Picassovu sliku "Akt, zeleni listovi i bista" prodao za 106,5 milijuna dolara (oko 579 milijuna kuna).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara