Slovenski liječnici: Vježbanje na trampolinu opasno je za žene

Slovenski liječnici: Vježbanje na trampolinu opasno je za žene

Foto: 123RF

SLOVENSKI liječnici upozorili su u ponedjeljak, nakon sve više reklama za trampolin kao spravu koja ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, da se ne radi o bezopasnoj spravi te da vježbanje na njoj kod žena može izazvati probleme poput urinarne inkontinencije pa čak i ginekološke smetnje.

Za one koji već imaju određene zdravstvene smetnje vježbanje na trampolinu je najlošiji izbor za fizičku rekreaciju, ustvrdili su u ponedjeljak liječnici ljubljanske ginekološke klinike.

Oni su upozorili, pozivajući se na rezultate provedenih studija, da se iznosi puno spornih pa i sasvim netočnih informacija o navodnim koristima vježbanja na trampolinu budući da se u reklamama navodi da je trampolin koristan za uravnoteženje krvnog tlaka, smanjenje tjelesne težine, za bolju tjelesnu koordinaciju, te da ublažava niz zdravstvenih tegoba.

Jedna studija provedena među sportašicama koje vježbaju na trampolinu pokazala je da se kod njih u visokom postotku od 67 do čak 80 posto pojavljuje nehotično otjecanje urina (inkontinencija) i to kod mladih djevojaka koje još nisu rodile, te problemi s vjetrovima, pa i ginekološke smetnje, navode slovenski urolozi. Takve vježbe pretjerano opterećuju mišiće dna zdjelice, što može dovesti do povećanog pritiska i posljedično pojavu inkontinencije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara