Španjolska DNK analizom istražuje gdje je pokopan Kolumbo

Španjolska DNK analizom istražuje gdje je pokopan Kolumbo

ŠPANJOLSKA će u suradnji s Dominikanskom Republikom pokušati DNK analizom utvrditi gdje stvarno počivaju zemni ostaci Kristofora Kolumba, objavio je u utorak španjolski znanstvenik Jose Antonio Lorente za sveučilišta u Granadi.

Lorente i njegovi kolege ekshumirat će ostatke iz grobnice u Dominikanskoj Republici, državi Amerike koja se diči grobom čovjeka koji je otkrio Ameriku.

Međutim, prema drugoj teoriji Kolumbo je zapravo pokopan u katedrali u Sevilli na jugu Španjolske.

Nedoumicu bi trebala razriješiti ekipa stručnjaka koja je već eskhumirala ostatke iz seviljske katedrale te ih usporedila s DNK uzorkom za koji se vjeruje da je onaj Kolumbova brata Diega, a čije su kosti bile ekshumirane blizu Seville 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici pokušavaju usporediti i DNK uzorke s ostacima Kolumbova sina Hernanda, za kojega se zna da je pokopan u seviljskoj katedrali. Iako je genetski materijal jako uništen uspjeli su dokazati da su muškarac pokopan blizu Hernanda i čovjek za kojeg se vjeruje da je Diego bili rođaci po majčinoj strani.

Lorente i njegov tim putovat će u Dominikansku Republiku kako bi proučili ostatke iz Kolumbove grobnice i prebacili ih u novu urnu koja će biti manje izložena vrućini, te proveli DNK analizu.

Kolumbo je umro 1506. godine u relativno nepoznatim okolnostima u španjolskome gradu Valladolidu odakle su njegovi ostaci bili prebačeni u samostan u Sevilli. Oko 1537., Kolumbovi su ostaci brodom bili poslani za Santo Domingo na karipskom otoku tada poznatom kao Hispaniola kako bi mu se ispunila želja da bude pokopan u Americi.

Međutim, kada je 1795., Španjolska ustupila Francuskoj Santo Domingo, kosti za koje se vjeruje da su Kolumbove bile su prebačene u kubansku prijestolnicu Havanu kako bi počivale na španjolskome tlu. No kada su Španjolci bili izbačeni s Kube ti su ostaci vraćeni u Sevillu 1898.

Pomutnju u cijelu priču unijelo je 1877., jedno otkriće. Neki je radnik u katedrali u Santu Domingu iskopao urnu s kostima i natpisom: "Slavni i uvaženi muž, don Kristofor Kolumbo".

Dominikanska Republika tada je slavodobitno zaključila da su Španjolci pogrešne kosti ponijeli iz Havane te je slavnome moreplovcu podignula monumentalni spomenik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara