Srđan Dragojević: Što se komedija tiče, srpski film je ipak malo bolji od hrvatskog

Foto: Borna Čavrag/Index

S JEDNIM od najcjenjenijih srpskih redatelja i scenarista Srđanom Dragojevićem razgovarali smo prije premijere njegova novog filma "Parada" održane sinoć u Zagrebu. Film je u Srbiji u šest tjedana prikazivanja pogledalo oko 250.000 tisuća ljudi, a sinoćnja posjećenost kina u Novom Zagrebu govori da možemo očekivati dobar odaziv i hrvatske publike.

Srđan je srpskim medijima u nekoliko navrata naglašavao da je "Parada" njegov najbolji film i da se nada da će promijeniti neke zastarjele stavove ljudi, kao što je svojevremeno učinio i njegov poznati film "Lepa sela lepo gore": "Primijetio sam reakcije ljudi iz mog okruženja. Prijatelji mi se zahvaljuju jer su njihova djeca tinejdžeri počeli razmišljati o LGBT zajednici, o manjinama i pravima slabijih. Teško je govoriti o pravom odjeku nakon samo šest tjedana prikazivanja. Mislim da će film pomoći da se sljedeći Pride u Srbiji održi mirno, bez toliko policije i bez nasilja i da postane normalna manifestacija kao u svim drugim gradovima".

Hrvatska ima bolju humorističnu književnost, ali srpska komedija je boljaDragojević nije želio povezivati film i zabranu održavanja gay parade ove godine u Beogradu: "Scenarij za ovaj film napisao sam još 2008. Da je bilo sreće i bogatijeg društva, bio bi prikazan 2009. godine i preskočio bi sve ove zabranjene parade. Pride je u ovom filmu samo povod da se priča o ljubavi i toleranciji na višem nivou, ne samo straight i gay populacije".

Nismo mogli a da ne upitamo Srđana, koji je autor nekih od najgledanijih komedija na ovim prostorima, o razlici između srpskog i hrvatskog humora: "Pogledajte samo Tomića i Dežulovića. Prema njima dvojici, Hrvati imaju jako dobar smisao za humor. Istina, nema baš puno filmskih komedija, ali u humorističnoj književnosti, hrvatska je literatura bolja. Srpski film je nešto bolji što se komedija tiče. To je tako. Ne radi se tu o smislu za humor, nego jednostavno treba doći nova generacija redatelja koja će se time pozabaviti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara