Stigla im hrpa paketa, šokirali su se kad su saznali kako su ih naručili

Stigla im hrpa paketa, šokirali su se kad su saznali kako su ih naručili
Foto: 123RF, press

NEIMENOVANI roditelji nedavno su doživjeli neugodnu situaciju nakon što im je dostavljač na vrata donio božićne poklone koje oni, kako su mislili, uopće nisu naručili. Na kraju se ispostavilo da su ih indirektno naručili, i to tako što su raspravljali o kupovini pred virtualnim pomoćnikom Amazon Alexom.

Za one koji ne znaju, Alexom se upravlja pomoću glasa, a ona pruža različite usluge, poput virtualne asistentice Siri na mobilnim uređajima.

Vodeći stručnjak za kibernetičku sigurnost upozorio je roditelje da budu oprezni s tim što govore u prostoriji u kojoj se nalazi ovaj pametni uređaj.

Matt Horan iz C3IA otkrio je da uređaji poput Amazon Alexe ili Google Assistanta mogu interpretirati osobne razgovore kao naredbe i naručivati ​​stvari bez vašeg znanja.

"Kako se približava blagdansko vrijeme, predviđam da će mnogima na vrata pozvoniti poštar s paketima o kojima oni ništa ne znaju, a koje je njihov 'kućni pomoćnik' samostalno naručio", rekao je Matt te je dodao:

"Prošle su godine ti virtualni pomoćnici bili iznimno popularni božićni pokloni, dok će ove godine oni biti ti koji će naručivati poklone za obitelj."

Stručnjak je dao i nekoliko savjeta kako izbjeći ovu neugodnu situaciju.

"Najbolje je na uređaju isključiti glasovne opcije za kupnju ili barem postaviti lozinku koju morate ukucati prije kupnje. Naravno, možete ga i u potpunosti isključiti ako u prostoriji pričate o stvarima koje biste možda željeli kupiti", savjetovao je.

Ako vam se ipak dogodi da vaš uređaj umjesto vas naruči božićne poklone, Matt kaže da ih uvijek možete vratiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara