Stiže najjača konzola ikad: PlayStation 5 trebao bi biti prava zvijer

Stiže najjača konzola ikad: PlayStation 5 trebao bi biti prava zvijer
Foto: 123rf

IAKO još nema službene potvrde specifikacija za PlayStation 5 iz Sonyja, procurile su nove informacije prema kojima bi novi PlayStation 5 trebao biti prava zvijer te bi se bez problema mogao nositi i s jačim računalnim konfiguracijama. 

>Procurili testovi: Zna se koliko će PlayStation 5 biti jači od prethodnika

>Tko će biti bolji, novi PlayStation ili Xbox?

Ono što zasad znamo je da će za pokretanje PlayStationa 5 bit će zadužena AMD-ova tehnologija, osmojezgreni procesor treće generacije na novoj 7 nm Zen 2 arhitekturi, dok će za grafiku biti zadužena nova Navi grafika. Sony obećava da će nova konzola imati podršku za 8K rezoluciju i frame rateove do 120 Hz, uz neke druge novitete. 

Ovoga puta informacije je na svom Twitteru "leakao" Komachi, poznat već po sličnim objavama još nepoznatih detalja. Prema njemu brzina grafičkog procesora PlayStationa 5 bi trebala ići sve do 2 GHz što bi trebao biti ekvivalent brzini od 9.2 teraflopsa. Gotovo jednako onome što pruža GeForce RTX2080 grafička kartica, čija se cijena u Hrvatskoj kreće od 5600 kuna na više.

Ako je vjerovati novim informacijama, cijena cijele nove konzole koja pruža podjednake grafičke performanse mogla bi biti podjednaka ili niža cijeni same grafičke kartice, a gdje je još cijena ostatka računalne konfiguracije.

To potvrđuje i izjavu čelnog čovjeka iza novog PlayStationa Marka Cernyja koji je još ranije najavio kako nova konzola neće biti jednostavna nadogradnja prethodne. "Ključno pitanje je obogaćuje li konzola iskustva do kojih već imate pristup ili pruža fundamentalne promjene u tome što igra može biti", prema njegovim riječima, za PlayStation 5 bi trebalo vrijediti ovo drugo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara