Maženje sa ženom i bježanje u gaće: Evo što je sve don Stojić pisao o seksu

Maženje sa ženom i bježanje u gaće: Evo što je sve don Stojić pisao o seksu
Foto: Robert Anic/PIXSELL

DON Damir Stojić i njegove "nauke" o seksu ovih su dana ponovno hit na društvenim mrežama.

>>>Don Stojiću, kakav ste to, za ime Boga, seks imali?<<<

A ako ste mislili da je "metak u cijevi pištolja" najgori opis seksa kojeg se Stojić dosad sjetio - jao, kako ste bili u krivu. Na portalu SPAS pod rubrikom Pitaj kapelana, Stojić se bavi odgovaranjem na brojne upite o raznim temama, a između ostalih tu je i tema Spolnost i brak.

Spolnost i brak ima brojne potkategorije kojima se Stojić bavi pa je tako primjerice jednom mladiću objašnjavao i pojam prekinutog snošaja.

"U startu želim reći da se ne radi o tehnici, nego o mentalitetu", smatra Stojić o metodi prekinutog snošaja. Prema njemu, prekinutim snošajem "ne dopuštate Bogu da bude Bog".

Jedna djevojka mu se požalila na osude okoline zbog toga što ne želi odnose prije braka te se osvrnula i na temu korištenja kondoma. Stojić je i tu imao spreman odgovor.

"Možda nisi svjesna koliko 'soliš' okolinu u kojoj se nalaziš, ali samo nastavi", poručio joj je te je usput odgovorio od kondoma. "Što se tiče pape i njegovog 'odobrenja prezervativa', kao i mnogi drugi, nažalost žrtva si naših medija koji vrlo često polovično prenosi vijesti", zaključio je.

Mladiću koji se požalio na "velike probleme sa samozadovoljavanjem", Stojić je rekao: "Rast u svetosti nije skok s motkom, već maratonska šetnja. Tvoje nastojanje da se oslobodiš potrebe samozadovoljavanja pokazuje jasnu težnju prema tom rastu."

"Ne brini se za napasti, one najbolje djeluju ako im se pridaje prevelika pozornost ili pažnja. Pokušaj se ne obazirati na njih i onda kada ti dođu na um jednostavno kreni dalje. Ako se dogodi da ponekad pod tim pritiskom popustiš, ni to ne moj gledati kao katastrofu. Ustraj u dobru i s vremenom ćeš pobijediti! Glavu gore i samo naprijed!", uzviknuo je u tekstu za kraj.

Čini se da mnogo mladih katolika ima problema sa suzdržavanjem od masturbacije pa je još jednom muškarcu koji mu se obratio po tom pitanju Stojić poručio: "U svakom slučaju čuvaj se pornografskih sadržaja koji iskrivljuju sliku o seksualnosti i vrlo su često poticaj na samozadovoljavanje."

"Kako se riješiti napasti od bludnih radnji u vezi prije braka?" upitala ga je jedna djevojka.

"Izbjegavajte grešne prigode, npr. nemojte zajedno lijegati u krevet, nemojte se strastveno ljubiti i slično jer to tijelu daje signal da se priprema za bračni čin. Potrebno je biti ustrajan i ići naprijed. Puno molitve, posebno Blaženoj Djevici Mariji, razgovora i ustrajnosti. Kada padnete nema očajavanja, dignite se, ispovjedite i iznova se odlučite za čistoću jer je to nešto predivno", preporučio je studentski kapelan.

"Đavao to želi onemogućiti pod svaku cijenu, ali ne bojte se, dok ste s Isusom i Marijom nema straha. Molit ću se za vas da ustrajete i da vam Bog bude na prvom mjestu", dodao je.

No, nemaju samo studenti problema sa suzdržavanjem. Jedan 41-godišnji muškarac u braku požalio se da njegova supruga "ima želju da se pomaze i u plodne dane" zbog čega njemu "pobjegne u gaće".

"Izmijeniti nježnosti što uzrokuje Vaše prosipanje sjemenja i bilo koji drugi način prosipanja sjemena van naravnoga poretka stvari (spolnog čina) jest grešan. Isto vrijedi i za ženski orgazam. Radnje kojima supružnici s ljubavlju pripremaju jedno drugo za genitalni snošaj (predigra) časne su i dobre. Ali uzajamno podraživanje genitalija do točke vrhunca odvojeno od čina normalnoga snošaja nije ništa drugo doli međusobna masturbacija", objasnio je Stojić.

"Isto tako je bilo kakvo maženje koje će dovesti do muževog ili ženinog orgazma grešno. Ovdje nema sebedarja niti bračnoga zajedništva. Niti su takve radnje otvorene začeću. Jedna važna točka zahtjeva pojašnjenje. Budući da je muški orgazam nerazdvojivo povezan s mogućnošću začeća novoga života, muž nikada ne smije namjerno ejakulirati izvan ženine vagine (namjerna ejakulacija ne uključuje moralni propust). Međutim, budući da ženski orgazam nije nužno vezan uz mogućnost začeća, sve dok se on dogodi unutar ukupnoga konteksta bračnoga čina, ne mora se, moralno govoreći, dogoditi tijekom stvarne penetracije", poručio je. 

Ranije se Stojić bavio i temom korištenja igračaka u krevetu. "Nije uloga crkvenog učiteljstva ni pojedinih svećenika da odgovaraju na svako, pa i najdetaljnije pitanje primjene nauka vjere i morala, osobito kada se ono postavlja izvan konteksta osobnog duhovnog vodstva. Unutarnjim pitanjima povezanima s vrijednostima i načelima nije dobro pristupati tako tehnički, niti je od neke koristi na njih dobivati čisto izvanjske odgovore, pogotovo ne one 'kratke i jasne'", rekao je tad.

A kad se ne bori protiv masturbacije ili seksa prije braka, Stojić se bavi Harryjem Potterom. Po njemu je priča o malom čarobnjaku - štetna. Nije doduše jasno, je li Harry jednako štetan kao masturbacija, ali prema Stojiću samotne večeri nikako ne biste trebali provesti čitajući J.K. Rowling ili, ne daj bože, masturbirajući...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara