Stotine Zagrepčana partijaju u samom centru grada: Policija nas ne tjera, svi su tu

Stotine Zagrepčana partijaju u samom centru grada: Policija nas ne tjera, svi su tu
Video: Sanja Padjen/Index

ZAGREB, petak navečer. Pred klubovima nema redova, na terasama kafića nema gužve, no na jednom mjestu grad "gori" više i jače nego ikad prije. 

Ispred zagrebačkog HNK, u samom centru grada, stotine mladih sjede, plešu, pjevaju, puštaju glazbu... Techno, metal, rock, punk, narodnjaci. Može se čuti sve. "Šminkeri", alternativci, "sportaši", starija ekipa, studenti, tinejdžeri - svi su zajedno na istom mjestu, a vibra koja vlada ispred HNK zaista je neopisiva. 

"Ovo izgleda kao da smo u Berlinu", prvo je što smo rekli kada smo došli ispred HNK gdje je već u 21 sat bilo mnoštvo ljudi. Sjede na klupicama, na stepenicama, na podu. Nije im bitno, zabavljaju se kao nikad dosad. Sviraju gitare, bubnjaju, pjevaju... Svi se zabavljaju onako kako vole.

Dugo, dugo vremena se u Zagrebu nije mogla vidjeti tolika raznolikost na jednom mjestu. 

"Ja sam došla iz Rijeke da ovo vidim, on me već tjednima tako obavještava pa sam rekla: ajde, idem vidjeti", kaže nam jedna djevojka koja je na nagovor prijatelja potegnula iz Rijeke kako bi svjedočila novom načinu izlaženja u Zagrebu.

"Nikad prije nije bilo ovoliko ljudi ovdje. Neki od nas smo uvijek pili ispred HNK vikendom, ali to je uglavnom bila samo alternativna ekipa. Sad ima i cajkaroša i šminkera, svi su tu i super je. I ne samo vikendom, radnim danom tu zna biti gomila ljudi", priča nam jedna mlada djevojka koja s ekipom već tjednima dolazi ispred HNK. 

Klubovi im trenutno uopće nisu zanimljivi. Iako djeluju veoma neopterećeno, iz razgovora s njima može se shvatiti da su koronavirus shvatili doista ozbiljno pa im i zbog toga više odgovara biti vani na zraku nego u zatvorenom s gomilom ljudi. "Vani smo pa nema straha", kažu dok se zabavljaju s prijateljima. To im je još prije mjesec dana bilo nezamislivo.

"Pa idete li negdje kasnije?" pitam ih misleći da je okupljanje ispred HNK možda tek "pregame". "Ne, tu smo do tri, četiri. Većina klubova još ni ne radi, a i zašto bismo išli igdje kad je ovdje super", kažu mi. 

I doista, iako su u Zagrebu neki klubovi počeli otvarati svoja vrata, u njih se, zbog propisanih mjera Stožera, može ući isključivo po unaprijed najavljenoj rezervaciji. Dakle, takav izlazak morate planirati danima unaprijed, ne možete spontano odlučiti izaći. Ali zato je tu HNK. 

"Ja isto odem ispred HNK nakon ovog, mi zatvorimo u 1 i onda idemo kod HNK", priča nam mladi zagrebački ugostitelj Fran Ćurković. On je i sam u svom lokalu osjetio promjene koje je karantena donijela u noćni život Zagreba.

Njegov Market u centru Zagreba novo je mjesto u Zagrebu koje je ovakav način izlaženja vrlo brzo popularizirao. Blizu je HNK, a i ispred lokala se vikendom može zateći gomila ljudi. Svi piju - na cesti. "Uđu, uzmu piće i onda odu vani družiti se s ekipom", kaže Fran. Mnogi od njih s pićem prošetaju i do HNK gdje se onda zadrže do kraja noći. Zagrepčanima je, čini se, sasvim dosta zatvorenih prostora. Nakon karantene žele biti među ljudima, ali na otvorenom. 

I da, naravno, mnogi će ukazati na problematičnost takvog masovnog okupljanja ispred HNK. Mnoštvo boca i smeća zasigurno zadaje glavobolje radnicima zagrebačke Čistoće, a u obližnjim parkovima i grmovima teško je ne osjetiti miris urina. Ne postoje javni WC-i u blizini, no i ekipa koja se okuplja ispred HNK svjesna je da je to trenutno problem.

"Drago mi je da grad napokon služi ljudima. Sad bi neki sljedeći korak bio možda da se uvede neki javni WC, možda čak i da se uvedu redari. Da ovakva vrsta izlaženja postane najnormalnija stvar, kao u svakom srednjoeuropskom gradu", priča nam jedan mladić.

Dok smo snimali ispred HNK, u jednom je trenutku intervenirala policija. "Dečki su se potukli, došla je murja i razdvojila ih. Ali ovo nije prvi put, svaki vikend dolaze", objasnio nam je jedan dečko koji se s ekipom zabavljao ispred HNK.

"Ne rastjeruju nas, oni dođu ako se netko potuče... Samo stoje tamo ili samo prošetaju", priča nam jedna djevojka koja kaže da ispred HNK voli doći barem i na sat vremena, čak i ako ne planira izlazak. Sviđa joj se atmosfera, kaže.

Policijska marica uglavnom je negdje u blizini HNK, no ljude ne rastjeruju do tri ili četiri ujutro. "Previše nas je, ne mogu nas rastjerati, samo paze da sve bude mirno", priča nam jedna djevojka. "Bila je marica prošli vikend, bilo ih je četvero, nisu nas tjerali, ali zapravo nisu ni mogli ništa napraviti", dodaje druga.

I zaista, ispred HNK vlada toliko pozitivna vibra da je teško i zamisliti da bi netko sve te ljude otjerao. Mali zagrebački "melting pot" koji zaista morate doživjeti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara