Stres utječe na vašu "izvedbu" i osjećaj zadovoljstva u krevetu

Stres utječe na vašu "izvedbu" i osjećaj zadovoljstva u krevetu

NEDAVNO je objavljeno istraživanje kako stariji ljudi mogu održati aktivan seksualni život ukoliko su zdravi, ali i mnoge mlađe osobe nebrigom o svome fizičkom i psihičkom zdravlju nesvjesno štete kvaliteti seksualnog života.

Obično je pri spomenu neaktivnosti na tom području prva ideja impotencija, međutim ona ne dolazi sama od sebe, najčešće je povezana s drugim zdravstvenim problemima. Može biti uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, povišenim krvnim tlakom, depresijom ili nekim drugim stanjima.

Pušenje je također jedan od faktora rizika. Međutim muškarci često znaju podcijeniti vezu između pušenja ili alkohola i njihovih seksualnih sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazite li se u stresnom životnom razdoblju to može uništiti vaš libido. Previše zahtjevna karijera rezultirat će s gotovo nimalo vremena za sebe, pa tako ni za seks. Prema nekim istraživanjima previsoka razina stresa može utjecati i na seksualnu izvedbu, ali i na osjećaj zadovoljstva za vrijeme seksa.

Također, samopouzdanje je značajan faktor koji utječe na kvalitetu seksualnog života. Osobe koje se osjećaju bolje u svojoj koži češće će inicirati seks i, barem kako znanstvenici tvrde, imati bolju tehniku. Visoka razina samopouzdanja utječe i na nesputanost kod razgovora o seksualnim temama. Otvorenost i komunikacija među partnerima je vrlo važna za kvalitetan seksualni život. Žene i muškarci koji se ne ustručavaju razgovarati o svome seksualnom životu, prema stručnjacima rjeđe obolijevaju od spolno prenosivih bolesti i više pozornosti obraćaju na seksualno zdravlje.

N.D.
Foto: Forbes

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara