Stručnjaci upozoravaju: "Ako vidite ovu ribu, odmah je ubijte"

Stručnjaci upozoravaju: "Ako vidite ovu ribu, odmah je ubijte"
Screenshot: YouTube

SJEVERNA ZMIJOGLAVA RIBA je invazivna vrsta koja može preživjeti na kopnu i do četiri dana, a zbog svoje je specifičnosti bila inspiracija za čak dva horor filma. Nedavno je prvi put primijećena i u američkoj državi Georgiji, a tamošnji biolozi upozoravaju javnost da ubiju svaku jedinku koju primijete, prenosi Vice.

"Ubijte je odmah. Ne puštajte je", glasi jasna uputa Instituta za prirodne resurse države Georgije.

Ova jezivu ribu možete prepoznati po uskom šiljastom tijelu koje može narasti do metra duljine. Zmijoglava riba se hrani ribama, vodozemcima i beskralješnjacima što je čini predatorskom vrstom. Zbog toga predstavlja opasnost za neke autohtone riječne vrste.

Mrijesti se nekoliko puta godišnje, a ženka može položiti preko 100 tisuća jajašaca, zbog čega preuzima dominaciju nad ekosistemom. Također je poznata i po tome što je jako agresivna dok štiti potomstvo. Evolucija joj je pomogla da razvije respiratorne organe, što joj omogućuje do nekoliko dana preživi izvan vode. Upravo je to njena najpopularnija karakteristika.

Sjeverna zmijoglava riba prvi put je privukla pažnju američke javnosti 2002. godine, kada su je otkrili u jezeru Crofton u Marylandu. Tada je vlast donijela odluku da cijelo njeno stanište zatruju kako bi spriječili njeno daljnje razmnožavanje. Upravo je taj događaj inspirirao dva horor filma iz 2004. godine, ''Teror zmijoglave ribe'' i ''Riba Frankenstein''.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara