Student preminuo nakon što je pojeo tjesteninu staru pet dana

Student preminuo nakon što je pojeo tjesteninu staru pet dana
Screenshot: YouTube

MLADI student imena AJ preminuo je nakon što je pojeo pet dana staru tjesteninu. Slučaj se dogodio 2008. godine, a njime su se sada pozabavili na YouTube kanalu Chubbyemu nakon što su u US Journal of Clinical Microbiology naišli na tu priču.

20-godišnjak je porciju špageta skuhao pet dana ranije, a zatim ih ostavio u kuhinji da stoje dva dana. Njegov cimer potom je tjesteninu spremio u hladnjak gdje je stajala još tri dana, opisali su u snimci koju je dosad pogledalo više od milijun ljudi.

Student je pet dana kasnije tjesteninu zagrijao u mikrovalnoj, a nije bio ni svjestan da je to ista tjestenina od prije nekoliko dana. Ubrzo se počeo osjećati loše, osjećao je mučninu, glavobolju i bol u trbuhu. Kroz nekoliko sati počeo je povraćati.

Zaključio je da je riječ o otrovanju želuca pa je popio mnogo vode, uzeo lijek za želudac te otišao spavati, kažu u snimci. Probudio se u znoju te ponovno povraćao, nakon čega je njegov cimer pozvao hitnu. Prije nego što je hitna došla, AJ se onesvijestio. U bolnici je preminuo.

Posmrtno je otkriveno da je njegovu smrt izazvala bakterija Bacillus cereus, a otkriveno je da je i lijek koji je AJ uzeo oštetio njegovu jetru koja je već otkazivala zbog bakterije koja se razvila u organizmu. 

Doktor koji se pojavljuje u snimci o ovom događaju, tvrdi da su takvi slučajevi vrlo rijetki. 

"Važno je napomenuti da ovo nije tipičan slučaj trovanja hranom. Mnogi ljudi jedu tjesteninu, ili bilo koji drugi oblik rezanaca, koja je stara dan ili dva i ne bude im ništa. Ali budite oprezni s hranom koja je bila izvan hladnjaka više od nekoliko sati. Ako hrana miriše čudno, uvijek je bolje biti oprezan nego požaliti", zaključio je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara