Studija na blizancima: Marihuana - put u teške droge

TINEJDŽERI koji su pušili marihuanu prije 17. vjerojatnije će i kao mlade odrasle osobe konzumirati teške droge i alkohol, pokazala je studija na australskim blizancima.

Hipoteza o tome da je ´marihuana samo početak´, da lake droge vode u želju za teškima, provjerena je u istraživanju provedenome na 311 parova jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca. U svim je parovima jedan od blizanaca počeo pušiti marihuanu prije 17. godine.

Studija je pokazala od dva do pet puta veću vjerojatnost da će se alkoholu i teškim drogama poput kokaina i heroina u dvadesetim ili tridesetim godinama života okrenuti oni koji su rano počeli pušiti marihuanu.

Među ranim pušačima marihuane, u odrasloj je dobi njih 48 posto uzimalo kokain, 35 posto je probalo halucinogene droge, a 14 posto heroin i druge opijate. Četrdeset i šest posto ispitanika poslije je uzimalo marihuanu ili razvilo ovisnost o njoj, a 43 posto je postalo alkoholičarima.

Među pušačima prije 17. rođendana, njih 48 posto konzumiralo je ili postalo ovisnima o nekoj zabranjenoj tvari, a među nepušačima iz iste dobne skupine narkomanima je poslije u životu postalo 33 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No autori studije objavljene u časopisu Journal of the American Medical Association tvrde da rano uzimanje marihuane nipošto ne znači da će osoba sigurno poslije prijeći na teške droge.

´Mislim da je važno roditeljima 16-godišnjaka koji je pušio marihuanu reći da većina djece koja proba kanabis ne zapadne u probleme s drogom i alkoholom, ali da je važno da mi kao roditelji i društvo shvatimo da je rizik povišen´, kaže glavni autor te studije, Andrew Heath, profesor psihijatrije i direktor centra za istraživanje alkoholizma pri medicinskom fakultetu u St. Louisu u Missouriju.

´Odavno su poznata istraživanja koja pokazuju da je rano uzimanje kanabisa povezano s povišenim rizikom od kasnije upotrebe tzv. teških droga, ali ona se temelje na činjenici da su većina ovisnika o heroinu i kokainu prvo uzimala kanabis´, kaže jedan od autora studije Michael Lynskey s instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu u Australiji.

´Mislim da se često podrazumijeva kako je veza između kanabisa i drugih droga farmakološka, te da uzimanje kanabisa vodi do promjena u mozgu zbog kojih će on htjeti teške droge´, kaže Lynskey. ´No velik je broj drugih mehanizama s tim potencijalom, među njima su dostupnost droge, spremnost na kršenje zakona i sklonost opasnom ponašanju´.

Denise Kandel sa sveučilišta Columbia i s instituta za psihijatriju države New York piše u uvodniku da su rezultati studije pokazali kako programi borbe protiv pušenja marihuane koji ciljaju na mladu populaciju mogu pomoći u odvraćanju od teških droga u kasnijem životu.

´Za mlade koji su već uzimali marihuanu, pitanje je: može li se, i je li potrebno, napraviti programe intervencije koji bi se odnosili na tu skupinu koja je izložena visokom riziku prelaska na druge supstance? Čini se da jest´, piše Denise Kandel.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara