Sudska medicina: Kosti iz špilje kod Piska starije od 30 godina

KOSTI pronađene u ponedjeljak u špilji kod mjesta Pisak, između Omiša i Makarske, prema dosadašnjim rezultatima pretraga na Odjelu za sudsku medicinu KB Split, starije su od 30 godina i pripadaju muškim i ženskim osobama srednje životne dobi, kazao je za Hinu patolog dr. Antonio Alujević.

"Sasvim je sigurno da nisu umrli nasilnom smrću, jer nema tragova nasilja", rekao je dr. Alujević, dodajući kako "sukladno tome, pravno i kriminalistički pronađene kosti nisu zanimljive, već samo antropološki".

U Split je na analizu danas doneseno sve što je pronađeno u špilji Pisak, odnosno svih osam kostura. Iz njihovih zubiju, koji su također iznimno dobro sačuvani, uzeti su uzorci za DNA analizu, rekao je dr. Alujević, čime će se točno utvrditi njihov spol i, ono što je još važnije, doznat ćemo odgovara li njihov DNA DNA-u suvremenog čovjeka.

Rezultati DNA analize bit će poznati za tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prava starost kostiju može se odrediti samo uz pomoć radioaktivnog izotopa ugljika što je, prema riječima dr. Alujevića, veoma skupa metoda, pa se čeka da se javi netko zainteresiran iz Instituta Ruđer Bošković koji kod nas jedini može napraviti takvu analizu.

Prema veličini kostiju, koje su iznimno dobro ušćuvane, utvrđeno je da je riječ o ženama i muškarcima, ali o točnoj starosti kostiju još se ne može sa sigurnošću govoriti, osim da su sigurno starije od 30 godina.

Dr. Alujević kazao je i kako je moguće da je riječ o ilirskom groblju.

Kosti su u ponedjeljak u mjestu Pisak, predio Ulice, pronašli radnici HEP-a koji su pozvali policiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara