Suluda teorija zavjere se proširila društvenim mrežama: Imali su laptop u antičko vrijeme?

Suluda teorija zavjere se proširila društvenim mrežama: Imali su laptop u antičko vrijeme?

Foto: J.Paul Getty Museum/Open Content Program

OD SVIH teorija zavjere, društvenim se mrežama zadnjih par dana priča o jednoj antičkoj statui koja je dio stalnog postava u muzeju J.Paul Getty u Los Angelesu.

Riječ je o statui pod imenom "Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant", a mnogima je zapela za oko zbog sumnje kako žena zapravo gleda u, vjerovali ili ne, laptop. Kao prilog toj pomalo nevjerojatnoj teoriji, "dokaz" su "tanka kutija koja ne može biti kutija za nakit", te činjenica kako "ona ne gleda unutra, nego u centar ekrana".


Teoretičari zavjere tvrde kako se na grčkoj skulpturi nastaloj oko 100. godine prije nove ere doista laptop. Naime, na portalu StillSpeakingOut tvrde i kako se na skulpturi nalaze - ni više ni manje - već dva ulaza za USB.

Neki teoretičari tvrde kako je proročica iz Delfa koristila ovakve uređaje kako bi komunicirala s bogovima, vanzemaljcima i putnicima kroz vrijeme, dok s druge par strane postoji puno praktičnije objašnjenje koje poručuje kao su Grci koristili takav "tablet" koji je zapravo bio premazan voskom a na njemu bi pisali olovkom.

Povjesničari pak smiruju strasti i poručuju na to da žena samo drži poklopac kutije. Skulptura je  dio pogrebne umjetnosti starih Grka čiji je cilj bio udovoljiti željama pokojnika da iskusi sva zadovoljstva koja je imao tokom života i u zagrobnom životu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara