Tajči kao pogled u bolju prošlost

NAŠIROKO i nadugo najavljivani intervju Monike Kravić s Tatjanom Matejaš Cameron, javnosti u ovim krajevima poznatijom pod nadimkom "Tajči", nije donio nikakve senzacionalne novosti, ali je zato nakon dugo vremena javnosti dao priliku da kroz prizmu prisjećanja na bolju prošlost malo porazmisli o hrvatskoj estradnoj sadašnjosti.

Tajči, koja se u Hrvatsku vratila radi održavanja koncerta u Međugorju, bi se mogla opisati kao svojevrsni relikt prošlosti, i to zahvaljujući prozaičnoj činjenici što se kao jedna od rijetkih hrvatskih zvijezda karijere odrekla na samom vrhuncu slave. Ili je barem takva opća percepcija koju nitko ne želi niti ima nekih posebnih razloga osporiti.

Sjećanja na Tajči i na njene pjesmuljke tipa "Hajde da ludujemo", "Bube su u glavi" bude nostalgiju ne toliko za samom pjevačicom, koliko za jednim kratkim, ali nezaboravnim razdobljem čije je oličenje bila. Njena vedra, lepršava, razigrana glazba je savršeno odgovarala dobu kada se jedan sustav rušio, a drugi se tek imao ustanoviti, te je njenim slušateljima izgledalo da je doslovno sve moguće, a rješenje svih problema na dohvat ruke.

Ono što je Tajči svojim pjesmama sugerirala implicitno, pobjednik "Pjesme Eurovizije"  za 1990. godinu je rekao eksplicitno svojom himnom europskom ujedinjenju. Ali, taj vrli novi svijet je vrlo brzo pokazao svoju mračnu stranu, a i sama Tajči je postala jedna od njegovih posrednih žrtava, o čemu svjedoči skandiranje na beogradskim ulicama u ljeto 1991. godine, reproducirano u filmu "Lepa sela lepo gore".

Što se nakon tog skandiranja dogodilo, previše je dobro poznato, isto kao što nije teško zamisliti koliko je vedar, razigran i optimističan lik Tajči bio u skladu s tim mračnim vremenima. Stoga bi se moglo reći kako je ona odabrala pravi trenutak da završi svoju karijeru, bez obzira koliko su tome pridonijeli neki osobni razlozi.

Odlukom da se ostavi hrvatske estrade Tajči je sebi, ma koliko to patetično zvučalo, osigurala besmrtnost, odnosno lišila se vrtoglavog sunovrata koji obično čeka svaku karijeru koja je doživjela vrtoglavi uspon. A previše je neugodnih primjera - i kod nas i u svijetu - kako takvi sunovrati znaju uništiti nečiju reputaciju, usprkos prirodnoj sklonosti ljudi da pamte lijepe, a zaboravljaju ružne trenutke. Ovako se Tajči osigurala da svima ostane u lijepom sjećanju.

Na temelju onoga što se moglo vidjeti u intervjuu i onome što se zna o Tajčinom sadašnjem životu, moglo bi se reći da je bivša zvijezda učinila ispravnu stvar kada je žrtvovala slavu da bi pronašla sebe. Da se opredijelila za slavu, na tom putu ju je moglo čekati svašta, uključujući jahte i video-kamere. Umjesto toga danas predstavlja jedan od najljepših primjera izreke kako kratkotrajni plamen jače sjaji.

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara