Telegraph: Najpodcjenjenija europska regija što se hrane tiče je u Hrvatskoj
BRITANSKI Telegraph nahvalio je Istru u tekstu pod naslovom: "Predstavljamo najpodcjenjeniju europsku regiju što se hrane tiče".
Autor Chris Leadbeater ostao je zadivljen okusima u kojima je uživao u Istri, a tekst je započeo odom kvarnerskim škampima koje su mu servirali još žive kako bi odabrao koje želi "žrtvovati", kako je to sam nazvao. "Jedno od najosobitijih jela koje sam ikad jeo", zaključio je opisujući svježinu i miris mora koje je osjetio dok ih je jeo.
Odvijalo se to u restoranu Plavi podrum u Voloskom, gdje ga je ugostila vlasnica Danijela Kramarić. Osim škampi, u Plavom podrumu kušao je i mariniranu trlju, juhu od divljih šparoga te tjesteninu s istarskim tartufima.
"Čak je i maslinovo ulje čudo", napisao je opisujući kako mu je Danijela poslužila ulje od maslina iz Vodnjana, starih više od 100 godina.
Nakon Voloskog zaputio se u Rijeku gdje je najprije posjetio ribarnicu, a zatim i konobu Fiume gdje je jeo mariniranu hobotnicu i škampe uz rižoto od sipe. "Bilo je toliko zasitno da se bojim da neću jesti cijeli tjedan", napisao je nakon tog ručka.
Ipak, smogao je snage za još hrane i nakon riječkog ručka pa se zaputio na Krk gdje je posjetio bar Volsonis, zatim Kuću krčkog pršuta te restoran Nada gdje je uživao u tuni s umakom od soje i humusom, ali i probao mnoga "blaga vina", kako ih je nazvao.
Zaputio se nakon toga u Mošćeničku Dragu kod chefa Stivena Vunića u konobu Zijavica gdje su mu poslužili tartar od tune, "toliko svjež da su samo odsutnost glave i repa uvjeravali da riba više nije živa".
Spomenuo je i rovinjski Monte koji je nedavno dobio i Michelinovu zvjezdicu. Bio je i u restoranu Badi u Lovrečici gdje je uživao u raviolima s lubinom i tartufima.
Posjetio je i maslinik Irene i Klaudija Ipša u selu Ipši gdje je pio i njihov domaći pinot gris. Svratio je i do Višnje Prodan koja deset kilometara od Buzeta sa svojim psima traga za tartufima čija cijena na internacionalnom tržištu može doseći i do 10 tisuća eura po kilogramu.
S njom i njenim psima tražio je tartufe. "U jednom satu pronašli smo samo jedan tartuf, no ne zna se tko je bio sretniji, Višnja kojoj je taj posao strast, pas koji je namirisao tartuf ili ja koji će jedan dio tartufa iskoristiti za doručak", napisao je novinar kojeg je Istra ostavila bez daha, ali punog želuca.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati