The Babies - dečki koji znaju što je rock´n´roll

ZAGREBAČKO-VINKOVAČKI trio The Babies njihova izdavačka kuća opisuje kao "najveće mlade nade hrvatskog rocka", što ni približno ne govori o tome koliko su Babies zapravo dobri. Svojim debi albumom Babies dokazuju da su, uz Bambi Molesterse i Pips, Chips & Videoclips, trenutno najvitalniji hrvatski rock bend.

Nižepotpisani je za Babies prvi put čuo kad su svirali kao predgrupa Bambi Molestersima prošle godine u klubu Aquarius, iako je u tom trenutku mislio da se radi o nekom američkom punk rock bendu, što zbog njihove nepresušne energije na pozornici, tako neuobičajene za ovdašnje prilike, što zbog vrlo dobrog engleskog izgovora pjevača Gorana Leutara.

Njihov debi album nazvan jednostavno "The Babies" donosi 14 kratkih ali moćnih punk-rock bisera, od čega je 12 autorskih pjesama, a dvije su obrade (Jonathana Richmana i benda Slaughter And The Dogs). Najdulja pjesma traje točno 3 minute, a cijeli album traje nešto malo više od 30 minuta.

The Babies sviraju prljavi, beskompromisni, garažni punk rock s takvim entuzijazmom i i energijom da će vas prosječni slušatelj polumrtvog "hrvatskog rocka", dakle Prljavog Kazališta i Parnog Vajka, vrlo vjerojatno zamoliti da "stišate tu buku" nakon što im pustite njihov debi album.

Kao najbolje pjesme s albuma iskaču punkoidna "Hard Rock Asshole", divlja "Burn This Town" i prvi singl "Do You Know Whats RNR?", iako je kvaliteta pjesama vrlo ujednačena na albumu - nema niti jedne loše ili dosadne pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao svoje uzore Babies navode The Dead Boyse, The Damned, The Sonics i legendarne MC5 i The Stooges, što se itekako čuje na njihovom debiju.

Nema tu nekih originalnih melodija ili bajkovitih instrumentalnih dionica, ali zato ima onoga što hrvatskom rocku nedostaje kao voda žednome - ogromnih količina mladenačke energije bez imalo pretencioznosti.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara