Thompsonov koncert bez izgreda nezanimljiv američkim medijima

POJEDINI američki mediji donedavno su ga nazivali "hrvatskim nacističkim rock bendom". Neki su se zatim ispravili, pa ga opisali kao "hrvatskog pjevača za kojega neki smatraju da propagira nacizam i fašizam". "Kontroverzna hrvatska rock zvijezda održala koncert", naslov je objavljen u lokalnom listu The Star nakon Thompsonova koncerta održanog jučer u Torontu.

Dok su u posljednjih nekoliko dana redovito izvještavali o koncertu kontroverznog hrvatskog pjevača, nakon njegova nastupa američki mediji imaju malo toga za reći. Uglavnom javljaju kako je koncert održan na tajnoj lokaciji, i bez većih izgreda.

Nakon što su ga, kako donosi list, vlasnici dviju lokacija odbili, Thompson je konačno održao koncert na "tajnoj i privatnoj lokaciji" u Norvalu, zapadno od Bramptona. Prostor je bio ograđen upozorenjima "Zabranjen prolaz" i "Privatni posjed".

Koncert održan u blizini nove crkve Kraljice Mira u Norvalu privukao je nekoliko tisuća članova hrvatske zajednice, i prošao bez protesta, javlja list. Posjetitelji su sa sobom donijeli hrvatske zastave i transparente podrške pjevaču, no nacističke simbolike nije bilo na vidiku, javlja također list, koji prenosi i izjavu Hrvoja Pavića, 18-godišnjeg studenta na Sveučilištu u Torontu, a koji kaže kako su posjetitelji koncerta bili upozoreni da ne donose sa sobom predmete na kojima je istaknuta ustaška simbolika.

Unatoč nedostatku ustaške simbolike, mnogi fanovi odlučili su se na pjevanje ratnih hrvatskih pjesama i izlaganje vojnih znački koje su se nosile tijekom Domovinskog rata, također javlja list, navodeći i kako su neki nosili majice s likom Ante Gotovine, kojega predstavljaju kao hrvatskog zapovjednika tijekom ratnih godina (!991. - 1995.), a koji je optužen za ratni zločin.

Medijima zabranjen pristup

"Ali on je naš heroj", kazao je jedan fan koji je želio ostati anoniman.

Medijima i onima koji nisu članovi hrvatske zajednice u Torontu bilo je zabranjen pristup. Medijima je ulaz, pišu tamošnji mediji, bio zabranjen kako se ne bi stvaralo i više publiciteta nego što je potrebno (Thompsona je u posljednjih nekoliko dana zahvaljujući turneji "Bilo jednom u Hrvatskoj" uglavnom pratio negativan publicitet). Nekolicina medija ipak se pojavila, pa su ih neki od "nezadovoljnih Thompsonovih fanova" počastili uzvicima da odu.

Leo Adler, glasnogovornik udruge Kanadskih prijatelja centra Simon Wiesenthal, a koji se zalagao da se Thompsonovi koncerti u SAD-u otkažu, izjavio je kako je razočaran što u svojoj namjeri nije uspio, no da je zadovoljan time što "bend Thompson" nije promovirao mržnju na koncertu.

List "Edmonton Sun" također prenosi vijest o koncertu, za kojega kaže kako je ipak održan nakon što su se vlasnici dvaju klubova, "Kool Haus" i "The Sound Academy", "ustrtarili" i otkazali koncert nakon niza kritika na račun ugošćavanja "nacističkog rock pjevača".

Foto: Thestar.com/ Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara