Tiha bolest današnjice: Postoji li uspješna formula za život s njom?

Tiha bolest današnjice: Postoji li uspješna formula za život s njom?
Foto: 123RF

ŠEĆERNA BOLEST ili dijabetes često se naziva i bolešću modernog doba jer u svijetu čak oko 463 milijuna osoba boluje od nje. Dijabetes nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina da održi normalnu razinu krvnoga šećera ili kada stanice na inzulin ne reagiraju ispravno.

Dijabetes je u Hrvatskoj jedan od vodećih zdravstvenih problema i broj oboljelih stalno raste. Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2019. bilo 315.298 osoba sa šećernom bolesti.

Kako prepoznati dijabetes?

Razlikujemo dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip 1 i tip 2. Ljudi oboljeli od dijabetesa tipa 1 proizvode malo ili čak uopće ne proizvode inzulin. Stručnjaci smatraju da na pojavu dijabetesa tipa 1 utječu genetski i okolišni čimbenici kao i izloženost virusnoj infekciji. Tip 1 šećerne bolesti ne može se spriječiti, a najčešće se javlja kod mlađih osoba, no može se pojaviti i u kasnijoj dobi. Od ukupno oboljelih od dijabetesa tip 1 ima oko 10% njih.

Šećerna bolest tipa 2 najčešći je oblik šećerne bolesti te se većinom javlja u starijoj dobi. Kod tipa 2 učinak proizvedenog inzulina je smanjen, a bolest se na početku uspješno liječi dijetom, povećanom aktivnošću te po potrebi tabletama. Povećani rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2 imaju starije osobe (40+), osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom te osobe povećane tjelesne težine i one koje imaju visok krvni tlak.  Među oboljelima od dijabetesa tipa 2 sve je više djece, a uzrok je najčešće debljina kao posljedica neadekvatne prehrane, premalo kretanja i slatkih gaziranih napitaka.

Postoji još i dijabetes u trudnoći, kao i ostali (rjeđi) oblici dijabetesa, kao što je šećerna bolest nakon upale gušterače ili nakon uzimanja kortikosteroida.

Simptomi koji se najčešće javljaju kod dijabetesa su:

  • prekomjerna žeđ
  • učestalo mokrenje
  • nagli gubitak tjelesne težine
  • umor i iscrpljenost
  • jaka glad
  • iznenadne smetnje vida
  • nedostatak koncentracije
  • suha koža
  • rane koje sporo zacjeljuju, itd.

Postoji li uspješna formula za život s dijabetesom?

Osim terapije lijekovima oboljelima se savjetuje da izbjegavaju hranu bogatu jednostavnim šećerima i hranu sa zasićenim masnim kiselinama, da izbjegavaju alkohol i održavaju redovnu tjelesnu aktivnost. Također, važno je zadržati i tjelesnu težinu u poželjnim vrijednostima kao i prestati s pušenjem. Kako ne bi došlo do komplikacija, oboljelima se savjetuju i redovni odlasci na kontrole. 

Razinu glukoze u krvi oboljeli moraju svakodnevno mjeriti, a uz pomoć FreeStyle Libre sustava to mogu obaviti brzo i jednostavno - skeniranjem, bez uobičajenih uboda ili test-traka. 

Uz FreeStyle Libre sustav razinu glukoze u krvi možete pratiti bilo gdje i bilo kada. Sustav je praktičan, diskretan, informativan te je sam uređaj jednostavan za upotrebu. Napomenimo i kako postoje dijabetičari koji ostvaruju pravo na besplatan uređaj preko HZZO-a. 

Više o ovom revolucionarnom načinu mjerenja razine šećera u krvi pogledajte u videu.

Izvori: Arhiva Index.hr i www.freestylelibre.hr 

ADC-23423 v. 1.0.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Abbottom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?