Tišina molim!

BUKA je jedno od najagresivnijih "onečišćenja" modernog svijeta, pa audiolozi predviđaju da će, ako se nešto brzo ne poduzme, uskoro broj ljudi koji nosi slušne aparate dostići broj onih koji nose kontaktne leće.

Prema jednoj, pomalo katastrofičnoj procjeni, kada bi Amerikanci spavali kod otvorenih prozora, svakoga bi jutra njih 5 milijuna probudila buka zrakoplova, a čak 17 milijuna automobilska buka! Opasnosti od "gubitka sluha" izložena je publika na velikim sportskim borilištima, u diskoklubovima...

Rock glazba jedan je od ozbiljnijih uzročnika oštećenja sluha pokazala su istraživanja obavljena na Sveučilištu Tennessee.

I u zemljama bučne klasične industrije mladi radnički naraštaji sve češće "gube sluh". Uz atentat na uši idu i druge smetnje kao što su otežano disanje, poremećaj spavanja, te umor, stoji u napisu "Kako vam buka može naškoditi", objavljenom u glasilu ZET. Naravno, sve je više i različitih naprava za zaštitu ušiju. Nekada su bili dovoljni i obični "poklopci".

Stručnjaci savjetuju poduzimanje različitih mjera protiv neželjene buke, te pozivaju: Zahtijevajte i promičite tišinu! Naravno, dok tako nešto zahtijevajte ne podižite veliku buku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara