Tito je volio Terezu, ona pričala o provokativnoj fotki: "Nikad nije objavljena"

Tito je volio Terezu, ona pričala o provokativnoj fotki: "Nikad nije objavljena"
Screenshot: YouTube

PRIJE 40 godina umro je Josip Broz Tito, predsjednik Jugoslavije.

Tito je preminuo 4. svibnja 1980., nekoliko dana prije svog 88. rođendana, a njegov pogreb okupio je izaslanike 127 država svijeta. 

Za života, Tito je bio okružen brojnim jugoslavenskim zvijezdama, a jedna od njih je bila Tereza Kesovija. Njenu priču o Titu donosimo u suradnji s Yugopapirom.

Svibanj 1990: Poznati pjevači, glumci, estradni umjetnici imali su povremeno i "zadatke od najvišeg značaja za zemlju", da razvesele predsjednika i njegovu drugaricu Jovanku i ostale visoke rukovoditelje...

Svoje dojmove o nastupima pred Titom i programima koji su za njega priređivani ispričala mi je i naša poznata vokalna solistica popularne muzike Tereza Kesovija. Naravno da su njen temperament i neposrednost uvjetovali i način ophođenja predsjednika prema njoj pa je interesantno čuti njena sjećanja na te dane.

"Meni je Stari bio izrazito šarmantan i drag. Bio je blagonaklon, volio me i vodio računa o meni. Znao mi je skrenuti pažnju, s obzirom na to da putujem na gostovanja u inozemstvo, da se pazim provokacija, da vodim računa s kim se družim. A znao me je zagrliti. Jednom prilikom me zagrlio, a ja sam imala jako dekoltiranu haljinu s leđa. Fotoreporter Politike je to snimio, ali ta fotografija nikad nije izašla na vidjelo. Bila je malo provokativna, ali čuj, volio je grlit!"

Sjećaš li se i nekih komičnih trenutaka?

"Bilo je i toga. Na primjer u Miločeru. Došla sam na probu pa su mi pregledali flautu. Otišla sam u hotel pa opet na probu i opet moja flauta. Kada sam navečer došla na program, opet su je pregledali pa sam im rekla da to nije puška, nego flauta.

A i Stari je znao biti duhovit. Bili smo na Brijunima i u posjeti je bio jordanski kralj. Kad se sve završilo, Tito je krenuo izaći, a ispred njega je išla pudlica Džimi. Digla je nogu i popiškila se na stup pored vrata. Onda je Tito rekao: 'Ovaj, kako da kažem, kako to smiješ? Vidiš da tu sad kralj prolazi, kako te nije sram!' A Džimi, fućka se njemu. Digao je nogu i opalio po stupu!"

Očito je, Tereza, da je prema tebi gajio posebne simpatije jer je samo s tobom i zapjevao.

"Kako da ne! Volio je pjevati skupa sa mnom. U Dvercima u Starom Gradu pjevao je Nona k'o lud. Bila je tu masa pjevača prve garniture, a kad sam ja došla pjevati, on je na mikrofon rekao kako mene najviše voli. Poslije sam mu morala reći da mi je učinio medvjeđu uslugu jer se to mojim kolegama nije previše svidjelo."

Sjećaš li se koji je glas pjevao, tvoj ili tercu?

"A jesi vrag! Pa moj je pjevao, tako je sigurnije. Ali jako dobro. A sjećam se i tužnih trenutaka. Na kraju večeri u Karađorđevu, kada se posljednji put javno pojavio pred Novu godinu, ustao je i htio poći. Prišli su mu pomoći, ali ih je on odbio. Izišao je sam, uspravan kao svijeća, bez vidljivog znaka da ga boli. Poslije toga je nastupila raspaljotka. Gosti i zvanice su prestali voditi računa što se smije, a što ne. Uvijek je to tako bilo..."

Razgovarao: Minja Subota (RTV revija, 1990.)

>>>KVIZ Na današnji dan umro je Josip Broz Tito. Provjerite koliko zapravo znate o njemu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara