To ni seks ne može prodati

Screenshot: Youtube

NELJUDSKO arlaukanje bez trunke samokritike zaorilo se jučer domaćim medijskim prostorom, a svaki mrtvi pjesnik, na potezu od Homera do Allena Ginsberga, napravio je zagrobni salto kada je postalo jasno da se u tom zvučnom teroru mogu razbrati riječi. Zvučale su kao stihovi loše pjesme ("skini se gol, zabij mi gol"), ali isprva nije bilo jasno zašto bi smrtno ranjena životinja pjevala kada je ozljeda očito ozbiljna i tjera jadnu beštiju da ispušta ove neartikulirane krikove. No, kada su nam se oči privikle na tamu, a bubnjići ispustili posljednju kap krvi, doznali smo da je riječ o Nives Celzijus i niskobudžetnoj najavi njenog novog singla kojim namjerava osvojiti radijski eter i uvjeriti nas da trljanje stakla stiroporom nije najiritantniji zvuk poznat čovjeku.

Što ste očekivali?

Naravno, novinski su članci prepuni najava kako će novi album sadržavati tekstove koji će mnoge zaintrigirati, a poneke i šokirati jer, kako nas je iskustvo naučilo, Hrvate seks šokira, a posebno kada to čini Nives C., koja svoj jeftini "gimmick" nije unaprijedila (jer nije ni trebala) od vremena kada je pametno zaključila da je poticanje erekcije pogonsko gorivo žutog tiska i određenih glazbenih karijera.

Ljutiti Hrvat forumaš u tom trenutku osjetio je neopisivu potrebu javno iskazati svoje neslaganje s njenim prizemnim metodama promocije i kroz komentare joj poručiti da to tako ne može. Naime, forumaša ništa ne ljuti kao situacija u kojoj nadobudno klikne na vijest o novom singlu Nives Celzijus, vjerojatno očekujući da će unutra pronaći stručan osvrt na Francusku revoluciju i kako se ista odrazila na stvaralaštvo Williama Wordswortha, a drski ga novinari zajebu nekom beznačajnom snimkom na kojoj netalentirana starleta reve kao da mučenjem pokušava izvući informacije iz ratnog zarobljenika.

Isto tako, objaviti vijest o Nives Drpić i konstatirati da je netalentirana nije vijest već isticanje očitog. Talent i Nives Celzijus nikada se nisu našli u istoj rečenici, osim ako ta rečenica nije: "Talent i Nives Celzijus nikada se nisu našli u istoj rečenici, osim ako ta rečenica nije…".

Slava me je udarila u glavu i od onda nisam isti

No, vrijedi se zapitati jesu li glazbeni pokušaji upornih celebova uzaludni jer dosad je vjerojatno i onima koji se smiju na "Nad lipom 35" jasno da nitko pod suncem ne želi kupiti njen album. Kliknut će na vijest jer žele vidjeti dekolte, ali budite sigurni da ih taj dekolte neće natjerati u CD shop. Istina, seks prodaje, ali mora postojati i proizvod koji seksom prodajete. Ne možete samo reći "želim zajahati nogometaša", afektirati kao da ste se nagutali tableta za smirenje i tri puta zaredom ponoviti "pokorit ću glazbenu scenu". To funkcionira u "Bubimiru", ali ne u stvarnosti. Primjerice, Severina u tome uspijeva jer ispod svih tih seljačkih trikova krije se pjevačica. Kada ekipa kalibra N. C. napiše jednu od onih autobiografskih budalaština, znate da postoji određeni broj ljudi koji žele pročitati kakav je tuđi seksualni život, ali u glazbenom svijetu ta priča ne drži vodu. Nije lijepo ubijati snove, ali neke snove treba sasjeći u korijenu i to učiniti nemilosrdno jer mlađe bi generacije mogle pomisliti da je ovo put kojim treba ići.

Kratko, jasno i zbog dobrobiti domaće mladeži - starlete ne uspijevaju u glazbenom svijetu i njihove se karijera na kraju svedu na nastupe u opskurnim klubovima gdje ih polupijani i agresivni čobani pokušavaju zgrabiti za sisu. Isto tako, ne radi se uopće o glazbenoj karijeri ili ganjanju iste. Radi se o bolesti. Bolesti koja vas tjera da se pojavljujete u javnosti i ispadate glupi, smiješni, tužni, ali i viđeni.

Egocentričnost nije talent

Ipak, neki i dalje teže karijeri koja na papiru djeluje kao upozorenje za sve ono što vam može dogoditi ako svoje nade polažete isključivo u izgled ili pak zanemarite ponos. Bilo kako bilo, ovaj je ispad koristan. Prvenstveno budućim majkama buntovnih tinejdžera. U trenucima kada im bahati prištavci počnu stvarati probleme i prozivati ih zbog ovog ili onog, iz rukava uvijek mogu izvući: "Možda ti trenutno nisam draga, ali zahvali sretnoj zvijezdi i bradatom čovjeku na oblacima da sam te devet mjeseci nosila ja, a ne Nives Celzijus". A iskoristivo je i za mlađe naraštaje.

Mališane valja posjesti pred monitor, pustiti im ovu tužnu snimku i lijepo im objasniti: "Drago dijete i tebi je već vjerojatno jasno da u zemlji nije sjajno. Znanje se ne cijeni, visoko kotiramo samo na listi najpijanijih naroda u svijetu, nezaposlenost raste, mnogi koji rade ne dobivaju plaću ili stenju na minimalcu, državu su upropastili lopovi, a u tuljcu za diplomu držimo travu jer tuga je golema i valja ju ponekad potisnuti. Suza u oku nešto je s čim liježemo i dočekujemo zoru, besparica je jedino što nas drži podalje teških droga, a čini se i da ćemo ove godine imati isključivo za Colu koju ćemo tvoja mater i ja, prema drevnom receptu smutiti u djedovom kotlu za rakiju.

Istina, nije dobro i teško je s parama na zelenu granu, ali koliko god teško bilo, do novca nikad ne idi krađom, otimanjem, kurvanjem, politikom, novinarstvom u stilu Dijane Čuljak Šelebaj ili ovim čim se bavi ova teta koja priziva čagljeve".

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara