Tragedija Titovog nasljednika: Nikad nije otkriveno kako su mu umrle kćeri

Tragedija Titovog nasljednika: Nikad nije otkriveno kako su mu umrle kćeri
Screenshot: YouTube

PRIVATNI životi Mire i Maje Mijatović, kćeri predsjednika Jugoslavije Cvijetina Mijatovića, bili su strogo čuvana tajna, a kasnije su se i njihove smrti pretvorile u nikad riješeni misterij. Djevojke su umrle 1991. godine u razmaku od samo nekoliko mjeseci.

Mira je bila članica grupe VIA talas, a njezina mlađa sestra Maja ambiciozna studentica glume u Sarajevu. Prema jednoj verziji priče, njihova smrt bila je posljedica zaraze HIV-om, dok su drugi tvrdili da im je presudila upotreba narkotika. 

Mira, punim imenom Mirjana, rođena je u Ljubljani 1961. godine. Njena majka bila je kazališna glumica Sibina, a poginula je u prometnoj nesreći 1970. Maja je rođena 1966. godine.

Nakon smrti njihove majke Mijatović se ponovno oženio još jednom glumicom, divom Mirom Stupicom. Predsjednikom Jugoslavije postao je 15. svibnja 1980., a nakon toga s obitelji se preselio na Dedinje.

Njihovi suvremenici djevojke su opisivali kao lijepe, nasmijane, društvene i fatalne. Uvijek su bile spremne za zabavu, a najčešće ih se moglo vidjeti sa zlatnom mladeži i u umjetničkim krugovima tog doba. Spominju se imena Milana Mladenovića iz EKV-a, Margite Stefanović Magi, pjevačice Bebi Dol i drugih.

Mira je 1981. godine s Bojanom Pečarom osnovala bend VIA Talas, s kojim je 1983. godine snimila album "Perfektan dan za banana ribe", a najpoznatija pjesma s albuma bila je "Sama" koja je postala nacionalni hit, između ostalog i zato što je bila dio glazbene podloge za film "Šećerna vodica" sa Sonjom Savić. 

Grupa se brzo raspala, a Mira je nastavila živjeti burnim životom.

"Miru pamtim kao djevojku s izuzetnim osmijehom i mnogo energije. Po obliku glave i po frizuri me podsjećala na Avu Gardner. Znam je iz zdrave faze. Kad je pala na droge, izbjegavala je dolaziti. Čuli smo se telefonom. Nije smjela da me gleda u oči. Maja je bila nepredvidiva djevojka. Mira je bila mirnija. Možda je to njihovo ponašanje bilo programsko, da bi se osvetile ocu. Ne mogu to tvrditi. Djeca 80-ih su programski bila navučena na drogu - ispričao je svojevremeno Petar Peca Popović, poznati novinar i rok kritičar, za portal Presstiž.rs.

O tragediji bivšeg predsjednika Jugoslavije tad se jako malo znalo u javnosti.

"One su bile radoznale gradske djevojke koje su živjele 26 sati dnevno. To je bio problem. Kad je bila bolesna, Mira je izbjegavala da se javlja jer ju je bilo sramota. Ne smijem da pomislim kako izgleda taj prelaz od djevojke oko koje se vrti cijeli svet do djevojke koju svi izbjegavaju. Strašna je pomisao da je uvijek morala imati određenu količinu novca kod sebe da bi kupila drogu. Mislim da ju je pre Maja navukla nego obratno. Maja je bila radoznalija, drčnija. Taj segment su krile od mene jer ih je bilo sramota. Bile su lijepo odgojene i bilo ih je sramota da im vidite slabost. Pobjegle su od nas da ne bismo vidjeli kako se urušavaju. Kad je Mira umrla, nitko nije znao. Saznali smo kasnije, a mnogo kasnije smo saznali da je umrla i Maja. To je bila državna bruka. Da dozvoliš da umru obje kćerke predsjednika države", pričao je Popović.

Mira Stupica nikada nije javno govorila o tome što se dogodilo s njezinim pokćerkama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara