Traže nekoga tko do kraja života neće raditi ništa i za to će dobivati 15.000 kn

Traže nekoga tko do kraja života neće raditi ništa i za to će dobivati 15.000 kn
Ilustracija: Instagram

AKO VAM se sviđa ideja dobivanja više nego solidne mjesečne plaće da do kraja života ne radite baš ništa, mogao bi vas zanimati švedski eksperimentalni umjetnički projekt koji namjerava zaposliti jednu sretnu osobu - uz samo jedan uvjet.

Za konceptualni umjetnički projekt u Göteborgu, financiran od vlade, Šveđani će izabrati jednog sretnika čiji je zadatak svaki radni dan pojaviti se na željezničkoj postaji, koja je trenutno u izgradnji, i prijaviti svoj dolazak.

Nakon toga uključit će se niz fluorescentnih svjetla preko platforme kako bi svi znali da je beskorisni radnik stigao na posao taj dan. Osoba potom može raditi što god želi - ili ne mora raditi ništa sve dok se ne vrati na kraju smjene i ugasi svjetla, prenosi Oddity Central.

Tijekom radnog vremena zaposlenik ne mora biti na radnom mjestu, a može i dati otkaz, odnosno biti zamijenjen kad god poželi. Ako kandidat ne nađe drugi posao, položaj mu je zajamčen do kraja života.

Odabrani kandidat mjesečno će zaraditi 2320 dolara (oko 15.200 kuna), plus godišnje povišice, povlastice, godišnji odmor i zajamčeni mirovinski fond.

Prije dvije godine Šveđani su najavili međunarodni natječaj za umjetnike koji su spremni pridonijeti idejama za dizajn željezničke postaje Korsvagen, nudeći nagradu pobjedniku od 7 milijuna švedskih kruna (oko 4,9 milijuna kuna).

No Simon Goldin i Jakob Senneby, švedski umjetnički dvojac, sugerirali su da se novac umjesto na dizajn, potroši drugačije - da se jednoj osobi daje plaća da ne radi apsolutno ništa. I tako je počeo projekt "Eternal Employment".

Dvojac je isplanirao kako osigurati sredstava za "vječnost", a kad su sve stavili na papir, ispostavilo se da mogu isplaćivati 2320 dolara plaće, plus 3,2% godišnjeg povećanja plaće - čak 120 godina.

Projekt se svidio nadležnima i odnio je pobjedu u listopadu prošle godine. Izazvao je podijeljene reakcije, a mnogi su autore projekta optuživali za bacanje novca poreznih obveznika.

Neki su, pak, ideju nazvali glupom i bezvrijednom, s čim se i umjetnici slažu. Oni priznaju da je plaćanje nekoga da se pojavi na željezničkoj stanici dva puta dnevno samo kako bi prijavio da je došao i otišao - potpuno neproduktivno i besmisleno, ali kažu da to i jest cijela ideja.

Mnogi su se odmah pitali gdje se trebaju prijaviti, no s obzirom na to da je Korsvagen u izgradnji, pozicija će biti dostupna tek 2026. godine, a umjetnici će prijave početi skupljati godinu dana ranije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara