Tržišta osobnih računala i pisača: Nastavak trenda iz 2002. godine

Tržišta osobnih računala i pisača: Nastavak trenda iz 2002.  godine
PREMA rezultatima istraživanja hrvatske podružnice IDC-a, u prva tri mjeseca 2003. godine u Hrvatskoj je isporučeno 32,739 osobnih računala i 36,142 pisača.

U odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje isporuke osobnih računala povećane su za 15.8%, dok je broj prodanih pisača porastao za 23.7%.

Broj prodanih desktop osobnih računala uvećan je za 12.9%, isporuke notebook računala porasle su za 33.9%, dok je prodaja Intel-baziranih poslužitelja bila za 29.2% veća nego u prvom prošlogodišnjem tromjesečju.

Ljestvicu isporučitelja u navedenom razdoblju predvodio je Hewlett Packard, realiziravši približno 18% od ukupne prodaje.

Isti je isporučitelj ostvario najbolje rezultate u segmentima prijenosnika te poslužitelja baziranih na Intelovoj tehnologiji.

Ukupno drugo mjesto zauzeo je domaći asembler HG Spot sa tržišnim udjelom nešto manjim od 16%.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je tvrtka ujedno predvodila listu isporučitelja desktop konfiguracija.

Na tržištu pisača, s aspekta primijenjene tehnologije tiskanja, najzastupljeniji su ink-jet pisači s udjelom od 76.2%, dok u vrijednosnom iskazu i dalje dominiraju crno-bijeli laseri sa 46,0%.

Ink-jet pisači s 27,545 prodanih jedinica i rastom od 28.1% u odnosu na isto lanjsko tromjesečje najviše su zaslužni za uzlazni trend tržišta. Slijedi tržište crno-bijelih lasera s rastom od 22.6%, lasera u boji s 3.9%, dok je prodaja SDM pisača smanjena za 21.1%.

U navedenom razdoblju, HP i dalje dominira s tržišnim udjelom od 53.4% u ukupnim isporukama.

Proizvođač je ujedno i lider dva najznačajnija tržišna segmenta držeći u ink-jet isporukama 51.8% tržišta, te u crno-bijelim laserima 71.7%.

U ukupnim isporukama, Epson je drugi s udjelom od 19.5%, a slijedi ga Lexmark sa 13.0 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara