Tuga zbog smrti Mani Gotovac: "Bila sam sinoć kod nje, pili smo pivo..."

Tuga zbog smrti Mani Gotovac: "Bila sam sinoć kod nje, pili smo pivo..."
Screenshot: DUTV

Na svoj 80. rođendan preminula je Mani Gotovac, najpoznatija hrvatska teatrologinja. Njezina smrt pogodila je njezine kolege i suradnike, a mnogi su se oprostili na društvenim mrežama. Posebno su tužne poruke na njenom Facebook profilu.

"Umjesto da napišem, što spremah se: 'Sretan Rođendan', pišem: Počivala u miru Mani...", opraštaju se njezini prijatelji.

"Bila je teatarski fanatik, uživala je u erosu umjetnosti! Čast mi je bila surađivati sa njom i dobiti pamtljive teatarske lekcije", oprostio se na Twitteru sarajevski redatelj Dino Mustafić.

"Bila je plaha i imala je tremu. Prije emisije, naravno. U emisiji je trema nestala. I kao pisac i kao živ čovjek koji govori, Mani je znala s riječima. U svijetu u kojem je infantilnost dominantan mentalitet i u kojem se čini da je sve rečeno, u kojem se čini da kamo god zakoračimo dospijevamo na područje koje je već okupirano propagandom, reklamom ili nekom drugom bukom. E, pa upravo u takvom svijetu zgodno je bilo divaniti s Mani Gotovac", oprostio se i Aleksandar Stanković.

"Mani draga, radosna Mani, sad mi je žao da nismo do kraja popili ono vino, da nismo još dugo pjevali, da nismo strasnije polemizirali, da nismo ostali još.. . Pa, ipak, Vaš nas je smijeh utješio, Vaša nas je neočekivana blagost i smirenost sasvim umirila pa je oproštaj s Vama bio sretan i veseo do neba, do onih koji Vas u ljubavi beskrajnjoj očekuju. Putujte, živite, radujte se, pišite, pjevajte, snivajte i snujte tamo negdje, svugdje, u savršenom, vječnom, raskošnom i milostivom Božjem teatru", napisala je Anja Šovagović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Šovagović (@anjasovagovic) on

"Na današnji dan, 12. studenoga, rođena je moja draga Mani Gotovac. Upoznale smo se, i odmah kliknule, prije pet godina. Imale smo u tih pet godina, kako mi je i sama Mani posljednjih mjeseci već nekoliko puta rekla, divnih trenutaka. Izlazile smo zajedno u kazališta na predstave, odlazile na ručkove, večere ili samo na piće, čule se obvezno svakodnevno telefonom... Ona je dolazila k meni doma, ja k njoj gdje god da je stanovala... Tijekom tog druženja pričale smo o svemu i svačemu, ali jedno je uvijek ponavljala - najvažnija je ljubav. Je, draga Mani, ljubav je najvažnija. I, zato ću ja sada Vama reći da Vas volim, da mi neizmjerno puno značite, da Vam želim sretan rođendan i da ćete uvijek biti u mojem srcu", oprostila se ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki koja je jučer bila kod Mani u bolnici s Maninom kćeri Katjom i unukom Jakovom.

"Pili smo pivu, Guinness.... Jakov je zezao baku da je kao tinejdžerica... Da lakira nokte na nogama... Bili smo veseli, smijali smo se... I, Mani je sinoć baš lijepo izgledala. Lice joj je bilo tako glatko... Lijepo.
Katja joj je na odlasku rekla - doći ću sutra mama, vidimo se sutra. Mani joj je rekla - dođi što prije.
Plačem...", napisala je.

Mani Gotovac je bila prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta i ugledna kazališna kritičarka.

Svoju posljednju knjigu Rastanci, koju je pisala dvije godine, dovršila je ovog ljeta unatoč lošem zdravlju, koje joj je onemogućilo da osobno dođe na predstavljanje knjige.

"Ja ne znam tko je Mani Gotovac. Kad bih to znala, ne bi me uopće zanimala. I danas sam, međutim, znatiželjna kad razmišljam o njenim postupcima, demonima, aferama; i danas mi je zanimljivo zašto ovako a ne onako; i danas mi je zanimljivo istraživati njene postupke. Kad bi mi sve bilo jasno, ne bih ni pisala", rekla je Mani u jednom od svojih posljednjih intervjua.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara