U Arizoni postavljen najjači teleskop na svijetu

U Arizoni postavljen najjači teleskop na svijetu
ASTRONOMI su u subotu prvi put obišli najsnažniji teleskop na svijetu pomoću kojega će, nadaju se, uspjeti pronaći prvu generaciju zvijezda.

Veliki binokularni teleskop na vrhu planine Mount Graham u američkoj saveznoj državi Arizona predstavljen je u petak navečer na svečanosti u Tucsonu kada je prikazan samo na video projekciji. Sutradan su astronomi krenuli u trosatni obilazak tog moćnog stroja.

No, na promatranje nebeskog svoda morat ćemo pričekati još neko vrijeme, rekao je Matthias Steinmetz s Astrofizičkog instituta u njemačkom Postdamu.

Po njegovim riječima, dijelove teleskopa tek treba međusobno uskladiti u idućih nekoliko mjeseci, pa će ga znastvenici moći koristiti tek iduće godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teleskop vrijedan 120 milijuna dolara ima dva ogledala, svako promjera 8.4 metra koja omogućuju promatranje zvijezda udaljenih od Zemlje nekoliko milijardi svjetlosnih godina. Teleskop je toliko snažan da se njime može vidjeti plamen svijeće na udaljenosti od 2.5 kilometra.

Pred skupim postrojenjem vijore se zastave Sjedinjenih Država, Njemačke i Italije, zemalja koje su ga gradile proteklih osam godina i koje će ga koristiti. Njemački stručnjaci razvili su instrumente, Talijani kamere, a Amerikanci hardware i kompjutorske programe.

Čitav projekt kasnio je čak 20 godina zbog sudskog spora. Indijanci iz plemena Apache, naime, smatraju 3.200 metara visoki Mount Graham svetom planinom, a zaštitari okoliša tvrdili su da bi instalacija mogla narušiti ekosustav planine s pet klimatskih zona, drevnom šumom i 18 biljnih i životinjskih endema.

Na Mount Grahamu od ranije postoje dva teleskopa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara