U Moslavinu je iz Irske došla raditi ajvar, obožava i rakiju
NEKI smo dan na Taste Atlasu naišli na priču o prvom irskom ajvaru. Napravila ga je Lorraine O Rourke iz Galwayja, grada na zapadnoj obali Irske. Zanimalo nas je kako je došlo do toga pa smo je odlučili potražiti i pitati.
"U rodnom sam Galwayju upoznala svog sadašnjeg dečka Jakova dok je bio na poslovnom putu. Sad ovdje živi za stalno jer sam zarobila njegovo srce", kaže Lorraine kroz smijeh koja je ove godine svoj prvi ajvar pripremila u Moslavini, odakle je njezin odabranik.
"Općenito sam fascinirana balkanskom tradicijom, vašim načinom života i time koliko ste ljubazni. S ajvarom sam upoznata već četiri godine, tada sam prvi put bila u Hrvatskoj i osvojio me. Rakija, ajvar i irski maslac tri su stvari koje uvijek moram imati u frižideru", govori.
Trenutno su ona i Jakov u Hrvatskoj na odmoru pa je jedan dan Lorraine odvojila za druženje s njegovom bakom i tatom i spremanje svog najdražeg ajvara. Kaže kako je to nezaboravno iskustvo, a oduševljena je time što pri svakom posjetu Hrvatskoj otkrije nešto novo.
"Ajvar je više od spremanja pečenog povrća u staklenku. To je tradicija koja spaja obitelj i prijatelje", zaključila je Lorraine.
I vi još uvijek stignete napraviti barem jednu turu domaćeg ajvara pa iskoristite vikend i bacite se na posao. Recept je ovdje, a odlična stvar u cijeloj je priči ta da u izradu možete uključiti obitelj ili prijatelje i bit će vam to nezaboravno iskustvo koje ćete prepričavati još dugo, baš kao i Lorraine.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati