U Muenchenu započeo Oktoberfest

TRADICIONALNIM zabijanjem slavine u pivsku bačvu točno u podne muenchenski gradonačelnik Christian Ude otvorio je 171. Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu.

Nakon što je posjetiteljima zaželio "mirno slavlje" muencenski gradonačelnik, socijaldemokrat Ude, prvi jednolitarski vrč piva ponudio je demokršćanskom premijeru Bavarske Edmundu Stoiberu. Nakon ovog svečanog čina pucnjevima iz 12 mužara dat je znak pivnicama da smiju započeti s točenjem piva.

Na najvećem narodnom slavlju na svijetu se u sljedećih 16 dana očekuje oko 6,3 milijuna posjetitelja koji će, kako se procjenjuje, popiti 6,1 milijuna litara piva. Cijene za jedan "Mass", kako se naziva jednolitarski vrč, ove su godine sa 7 eura dosegle rekordnu visinu. Na Oktoberfestu se istovremeno pored nekoliko tona pereca i slatkiša pojede i 500 000 pilića, 200 000 kobasica te stotinjak volova na ražnju. Na Oktoberfestu i svemu oko njega se svake godine obrne više od 900 milijuna eura.

Oktoberfest se održava na Terezijinim poljanama u središtu grada a ove će godine osim 74 pivskih šatora ugostiti i oko 200 raznih zabavnih atrakcija. Ceh zabavljača svoje najveće atrakcije čuva za Oktoberfest pa će tako i ove godine m?nchensko slavlje ugostiti mnoge zabavne premijere. Tradicionalno bavarsko slavlje, koje u međuvremenu kopiraju mnogi festivali diljem svijeta, pruža zaposlenje za 12 000 osoba. 171. Oktoberfest traje do 3. listopada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara