U Njemačkoj se prodaje Papin Volkswagen Golf

Bivši privatni automobil pape Bendikta XVI., volkswagen golf, prodaje se od ponedjeljka na njemačkom portalu internet aukcijske kuće eBay te je već dosegao rekordan iznos od 41.000 eura. L

"Vozi nebeski", kaže za šest godina star golf "četvorku" njegov sadašnji vlasnik Benjamin Halbe.

On je više-manje neugledni automobil sive boje kupio početkom godine za 10.000 eura u jednoj Volkswagenovoj auto-kući u zapadnonjemačkom gradu Olpeu nedaleko od Koelna.

"Auto je bio dobro očuvan i prešao je samo 70.000 kilometara. Tada nisam mogao niti sanjati da će samo nekoliko mjeseci kasnije Golf dostići toliku vrijednost", kaže Halbe koji se trenutno nalazi na odsluženju civilne službe.

Automobil je od početne cijene od 10.000 eura u petak ujutro probio granicu od 40.000 eura. Očekuje se da će do kraja aukcije, čiji rok istječe sljedećeg četvrtka, dosegnuti i mnogo veću cijenu.

"Svijet je poludio", smatra Kurt Schneider, voditelj auto kuće koja je Halbeu početkom godine prodala "Papin golf". " Polovni automobil je polovni automobil. Iako je kardinal Ratzinger i tada bio poznata osoba prodaja automobila je stvar povjerenja i mi smo njegovo ime držali u tajnosti," kaže Schenider.

Iako je uvidom u dokumente novom vlasniku postalo jasno tko je bio prijašnji vlasnik, ime Josefa Ratzingera je postalo svjetski poznato tek nakon njegova ustoličenja za novoga Papu.

Golf je potkraj 1999. kupio Ratzingerov tajnik Josef Clemens, koji je automobili najvećim dijelom i vozio s obzirom da papa Benedikt XVI nikada nije posjedovao vozačku dozvolu. Ratzinger je neugledni golf upotrebljavao za privatne posjete.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara