U petak potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva i iz Hrvatske

U petak potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva i iz Hrvatske
Foto: FAH

IZ HRVATSKOG astronomskog saveza u nedjelju su izvijestili kako će se u petak, 27. srpnja, dogoditi najdulja potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i bit će vidljiva iz naših krajeva pa će se astronomska motrenja organizirati u gradovima diljem Hrvatske.

Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars biti u opoziciji, odnosno Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni, stoji u priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza koji najavljuje astronomski događaj godine.

Također naglašavaju da će se Mars u srpnju i kolovozu na nebu isticati svojim sjajem i da će u tom razdoblju biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.

Na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi biti Jupiter i Saturn.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim će povodom u petak, 27. srpnja, organizirati astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.

Astronomska motrenja bit će organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici, Korčuli, Korenici, Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, Puli, Rijeci, Zadru i Zagrebu. 

Više o potpunoj pomrčini Mjeseca može se pročitati ovdje, a o opoziciji Marsa ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara