U Rijeci otvorena izložba čuvenog erotskog fotografa

IZLOŽBA erotskih fotografija svjetski poznatog fotografa Helmuta Newtona otvorena je danas u prostorijama Autocentra "Kuželka" u Rijeci.

Na izložbi, prvoj takvoj u Hrvatskoj, predstavljene su Newtonove fotografije iz ciklusa "Cyberwoman", "Special Collection" i "Sumo", nastale 70-ih godina prošlog stoljeća, te još nekoliko fotografija. Izložene fotografije su u vlasništvu ljubljanskog kolekcionara.

"Uvođenjem erotskih elemenata u kontekst reprezentacije, Newton je pojam modne fotografije transcendirao u specifičnu autorsku poetiku, kao jedini značajni kriterij izricanja vlastita subjektiviteta. Ono što kroz cjelokupni opus Newton artikulira jest ustvari sama ideja erotizma, fizičnost nd fizičnošću, fetiš s druge strane fetiša, užitak krož želju - koji je užitak upravo zbog toga što je fizički neostvariv", ističe u katalogu izložbe Brane Kovič.

Helmut Newton (Berlin, 1929. - Hollywood 2004.) počeo je karijeru u Australiji, a potkraj 50-ih razvija poseban stil modne i erotske fotografije. Karijeru je nastavio u Londonu, Monte Carlu i Hollywoodu, a slavu je stekao modnim i naglašeno erotičnim fotografijama objavljenim u časopisima "Playboy", "Stern", "Elle" i "Vogue".


Svoje je radove Newton prvi put izložio u 55. godini života.

Izložbu fotografija Helmuta Newtona, koja će biti otvorena do 19. lipnja, organizirala je Foto galerija "Lang" iz Samobora uz potporu Autocentra "Kuželka", koncesionara automobila "Peugeot" u Rijeci.


Kliknite na fotografiju za istu većih dimenzija


Kliknite na fotografiju za istu većih dimenzija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara