U Sloveniji zabilježen rekord u odnosu ženidbi i rastava

U SLOVENIJI je prošle godine zabilježen negativan rekord u odnosu sklopljenih i rastavljenih brakova jer se oženilo samo 6756 parova, a čak 2461 par se sudski razveo.

U prvoj polovici devedesetih godina broj sklopljenih brakova u jednoj godini, navode statističari, bio je stabilan i kretao se oko 9.000 na godinu. Trendovi su se promijenili u drugoj polovici devedesetih, a 1996. godine prvi je put zabilježen omjer sličan lanjskome - 7.555 ženidbi i 2004 rastave.

Uzrok velikog pada registriranih sklapanja bračnih zajednica može se tumačiti i porastom broja vanbračnih zajednica, te pluralizacijom obiteljskih formi i životnih stilova koji statistički nisu obrađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najviše se rastaju parovi koji su bili u braku 5 do 9 godina, ali je trećina lani rastavljenih parova u braku "izdržala" više od dvadeset godina. Statističari uz to navode da u 40 posto slučajeva rastavljeni parovi imaju samo jedno dijete, te da je kod bračnih drugova sa troje ili više djece frekvencija razvoda mnogo manja.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara