Udruga online filmskih kritičara: 10 nominacija "Povratku kralja"

"OSPODAR PRSTENOVA: Povratak kralja" veliki je favorit Udruge online filmskih kritičara (OFCS) koja je najnovijem ostvarenju Petera Jacksona dala čak deset nominacija za svoje godišnje nagrade, piše Hollywood Reporter u utorak.

"Povratak kralja" je tako nominiran za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg sporednog glumca za Seana Astina, najbolji adaptirani scenarij za Jacksona, Philippu Boyens i Fran Walsh, za najbolju kameru za Andrewa Lesnieja. Tu su nominacije i za najbolju originalnu glazbu za Howarda Shorea, najbolje vizualne efekte, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju i najbolji zvuk.

U kategoriji najboljeg filma "Povratak kralja" natjecat će se sa "City of God", "Kill Bill-Vol. 1", "Lost In Translation" i "Mističnom rijekom".

Jackson će u kategoriji najboljeg redatelja imati konkurenciju u Sofiji Coppoli za "Lost In Translation", Clintu Eastwoodu za "Mističnu rijeku", Alejandru Gonzalezu Inarrituu za "21 Grams" i Quentinu Tarantinu za "Kill Bill-Vol.1".

Johnny Depp kao gusar u "Piratima s Kariba" predvodi glumce u kategoriji najboljeg glumca zajedno s Paulom Giamattijem iz "American Splendora", Benom Kingsleyjem iz "House of Sand And Fog", Billom Murrayjem iz "Lost In Translation" i Seanom Pennom iz "Mistične rijeke".

Što se tiče glumica tu su Scarlett Johansson za "Lost In Translation", Charlize Theron za "Monster", Uma Thurman za "Kill Bill- Vol.1", Naomi Watts za "21 Grams" i Angela Bettis za "May".

U kategoriji najboljeg sporednog glumca, osim Astina, nominirani su Alec Baldwin za "The Cooler", Tim Robbins za "Mističnu rijeku", Peter Sarsgaard za "Shattered Glass" i Golumov ljudski alter ego Andy Serkis za "Povratak kralja".

Baldwinova kolegica u "The Cooleru" Maria Bello nominirana je u kategoriji najbolje sporedne glumice zajedno sa Shohreh Aghdashloo za "House of Sand And Fog", Patriciom Clarkson za "Pieces of April", Holly Hunter za "Thirteen" i Renee Zellweger za "Cold Mountain".

Film s najvećom godišnjom zaradom "Potraga za Nemom" nominiran je za najbolji animirani film zajedno s "Cowboy Bebop: The Movie", "Looney Tunes: Back In Action", "Millenium Actress" i "Triplets of Belleville".

Francuski film "Triplets of Belleville" nalazi se i u kategoriji najboljeg stranog filma sa "City of God", "Nepovratno", "Čovjekom bez prošlosti" i "Barbarskim invazijama".

U kategoriji dokumentarnog filma nominirani su "Capturing the Friedmans", "The Fog of War", "Lost in La Mancha", "Spellbound" i "Winged Migrations".

OFCS ima i dvije debitantske kategorije - za najbolje glumačko ostvarenje i najboljeg filmskog stvaratelja. Nominirani početnici u kategoriji filmskog stvaratelja su Shari Springer Berman i Robert Pulcini za "American Splendor", Nicki Caro za "Whale Rider", Fernando Meirelles za "City of God", Billy Ray za "Shattered Glass" i Peter Sollett za "Raising Victor Vargas".

U početničkoj glumačkoj kategoriji su Keisha Castle Hughes za "Whale Rider", Peter Dinklage za "The Station Agent", Chiwetel Ejiofor za "Dirty Pretty Things", Keira Knightley za "Bend It Like Beckham" i Cillian Murphy za "28 dana poslije".

Udruga online filmskih kritičara osnovana je 1997. godine, a okuplja novinare, predavače i filmske povjesničare čiji se radovi objavljuju na Internetu.

Nagrađeni će biti poznati u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara