"Umjetnički" posteri izazvali zgražanje i diplomatske probleme u Austriji

AUSTRIJSKA vlada je odlučila proslaviti početak šestomjesečnog predsjedanja Europskom Unijom postavljanjem umjetničkih postera na 400 panoa širom zemlje. Taj je projekt, vrijedan 7 milijuna eura i nazvan 25 Mirova, povjeren grupi umjetnika koji sebe zovu euroPART.

Jedan od postera je, pak, izazvao zgražanje među velikim dijelom austrijske javnosti, s obzirom da sadrži fotografiju golog muškarca i dvije gole žene koji, noseći maske američkog predsjednika Georgea W. Busha, britanske kraljice Elizabete II i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, na krovu simuliraju grupni seks.

Autor postera, 31-godišnji Carlos Aires iz Madrida, tvrdi kako je njime htio pokazati "najnovije promjene u Europi", odnosno izraziti "direktnu kritiku globalizacije".

Austrijski kancelar Wolfgang Schüsel, koja je ko-financirala projekt, je ovime dovedena u prilično neugodan diplomatski položaj, s obzirom da se poster može protumačiti kao direktna uvreda Velike Britanije i Francuske - dvije države koje predstavljaju austrijske partnere u EU.  Stoga je Schüsel požurio poster nazvati "potpuno neukusnim" i obećati njegovo skidanje.

Kancelarovim kritikama se pridružila većina austrijske javnosti. Uz  "Kronen-Zeitung", koji je postere nazvao "pornografijom" i Heinza Christiana Strachea, vođu desničarske Slobodarske stranke, skidanje postera je zatražila i Barbara Prammer, socijaldemokratska potpredsjednica Parlamenta, dok su ih feminističke grupe nazvale "ženomrzačkim".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara