Umro basist Noel Redding koji je svirao s Hendrixom

NOEL REDDING, basist koji je šezdesetih svirao s Jimijem Hendrixom, umro je proteklog vikenda u području Corka u Irskoj u 57. godini, izvijestio je BBC.

Reddingov menadžer Ian Grant objavio je tu vijest na web stranici tvrtke Track Records.

"Noel se ponovno susreo s Jimijem i svojom majkom Margaret koja je umrla prije samo nekoliko tjedana", napisao je Grant, ne navodeći uzrok smrti.

Redding je svirao na Hendrixovu debitantskom albumu iz 1967. - "Are You Experienced". S bubnjarom Mitchom Mitchellom njih trojica bili su bend The Jimi Hendrix Experience.

Taj album promovirao je Hendrixa kao pjevača i skladatelja, ali i kao jednog od prvih električnih gitarista. Neki od njegovih najvećih hitova bili su "Hey Joe" i "Purple Haze". Hendrix je raspustio grupu malo prije smrti 1970.

Grant je izjavio da je Redding bio "drag dečko". "Kad i zanemarite koliku je ulogu imao kao basist u najvećem rock triu svih vremena i svu slavu njegove glazbene karijere, on je i dalje bio sjajan, vrlo ugodan i topao čovjek", rekao je Grant.

Redding je 70-ih prihvatio 100 tisuća dolara, kad su mu rekli da se više ništa neće objavljivati od materijala koji je snimio s Hendrixom. No to je bilo prije izuma CD-ova i drugih formata.

Ove veljače Redding je najavio da planira dići tužbu protiv tvrtke "Experience Hendrix" koja se brine za Hendrixove glazbene zapise i tražiti od nje oko pet milijuna dolara, koje je smatrao svojom "izgubljenom zaradom".

Grant kaže da su mnogi zaradili na njemu, a Redding nije dobio ni peni za ono što je napravio. Rekao je i da mu je Redding nedavno povjerio kako, ako dobije taj novac, neće ga zadržati za sebe.

I tvrtka "Experience Hendrix" na svojoj je stranici objavila vijest o Reddingovoj smrti.

Redding je živio u Irskoj. Nadživjeli su ga brat i sestra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara