UN upozorava: Zvijezde glamuriziraju uporabu droge

UN upozorava: Zvijezde glamuriziraju uporabu droge

PREBLAGIM kaznama  zvijezdama koje konzumiraju drogu, šalje se kriva poruka mladim ljudima, izjavio je za BBC Philip Emafo, predsjednik Međunarodnog odjela za kontrolu droge (INCB) pri Ujedinjenim narodima.

Konzumacija droge kod poznatih i slavnih, nastavlja Emafo, samo pridonosi njezinoj daljnjoj popularizaciji i zloporabi. Njegova je poruka stigla u isto vrijeme kada je i INCB objavio svoj godišnji izvještaj, u kojemu je istaknut poziv svjetskim vladama za povećanjem napora za hvatanje velikih dilera.

"Zvijezde su često upletene u trgovinu drogom ili konzumaciju iste, a to se glamurizira. Ako su oni doista upleteni u to, onda se taj problem treba i adekvatno riješiti", upozorava Emafo. U izvješću je naglašen i problem Afganistana, koji proizvodi 93 posto svjetskog opijuma. Afganistan, kao i njegove susjedne zemlje poput Irana, bilježe najveći svjetski postotak zloporabe opijata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doista, svjetska javnost je u protekloj godini svjedočila neobičnom odnosu zakonodavstva prema poznatim osobama koje su, smatra većina Amerikanaca, preblago kažnjena za kršenje zakona. To se u prvom redu odnosi na problematični trojac: Britney Spears, Paris Hilton i Lindsay Lohan, koje su, unatoč ugrožavanju vlastitog i tuđih života, iza rešetaka boravile tek nekoliko sati ili su, pak, u potpunosti (najčešće zbog "pretrpanosti zatvora") izbjegle zatvorsku kaznu.

Osim toga, zvijezde nakon rehabilitacije svoje priče nevjerojatnom brzinom prodaju časopisima i to za višemilijunske svote, što mladim ljudima ostavlja dojam kako se na drogiranju na kraju može - itekako profitirati.

B.V., D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara