Uništilo ju je ono čime je osvojila svijet: Na današnji dan rođena je Marilyn Monroe

Uništilo ju je ono čime je osvojila svijet: Na današnji dan rođena je Marilyn Monroe
Foto: Press/Getty Images/Guliver Image

NA DANAŠNJI dan prije 94 godine rođena je jedna od najvećih zvijezda svih vremena i zasigurno najpoznatija plavuša u povijesti, Marilyn Monroe.

Rođena je 1. lipnja 1926. godine pod imenom Norma Jeane Mortenson u sirotištu bolnice u Los Angelesu. Umrla je sa samo 36 godina, a njezina iznenadna smrt i kratak život ne prestaju zanimati javnost.

23. veljače 1956. godine promijenila je ime u Marilyn Monroe. Bila je filmska glumica, pjevačica, model i svojevrsna ikona. Dobila je i Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji Neki to vole vruće te za najomiljeniju svjetsku glumicu. Bila je poznata po komičarskim ulogama, no pred kraj života se okrenula ozbiljnijim ulogama. 

Embed from Getty Images

Marilyn nikad nije bila pretjerano zadovoljna tipom uloga koje dobiva pa je redovito išla na satove glume. Legendarni glumac i redatelj Lee Strasberg jednom je prilikom rekao da su mu ona i Marlon Brando bili najbolji učenici jer su jedini mogli u potpunosti ući u dubinu likova.

Bila je i ostala oličenje holivudske ljepote i glamura, a za mnoge predstavlja najljepšu ženu svijeta. Čitav život, a i nakon smrti, njen izgled bio je u fokusu javnosti pa su neke druge strane njenog života ostale u sjeni toga.

Tako malo ljudi zna da je Marilyn jedno vrijeme radila u tvornici u kojoj su nastajali vojni zrakoplovi i dronovi.

U djetinjstvu Marilyn nije imala priliku formalno se obrazovati te je zato kasnije u životu postala velika ljubiteljica knjiga. Legendarna plavuša u nekim je intervjuima kao omiljene izdvojila autore poput Hemingwaya, Flauberta, Camusa i Freuda.

"Najveći je mit taj da je bila glupa. Drugi je taj da je bila krhka. Treći da nije znala glumiti. Bila je daleko od glupe, iako nije bila formalno obrazovana, i na to je bila vrlo osjetljiva. Ali doista je bila jako pametna - i vrlo jaka. Jednostavno je morala biti oboje kako bi pobijedila sistem koji je vladao holivudskim studijima 1950-ih.

Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga - bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas nitko ne vjeruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu", napisala je o njoj biografkinja Sarah Churchwell.

Embed from Getty Images

Jednom ju je redatelj na setu zatekao kako čita knjigu Pisma mladom pjesniku te ju je upitao kako se odlučila baš za tu knjigu. "U noćima kad nemam što raditi, odem u knjižnicu na Hollywood Boulevardu i nasumice otvaram knjige dok ne naletim na stranicu ili paragraf koji mi se sviđa pa onda tu knjigu kupim. Je li to pogrešno?" upitala ga je.

Malo je poznato i da je Marilyn često isticala važnost borbe za jednakost. "Ono što stvarno želim reći jest to da je svijetu stvarno potreban pravi osjećaj jedinstva. Svi - zvijezde, radnici, crnci, Židovi, Arapi. Svi smo mi braća. Molim vas, nemojte me ismijavati. Završi intervju s onim u što vjerujem", rekla je u jednom intervjuu.

Mnogi biografi slažu se da je imidž pomoću kojeg je Marilyn na kraju krajeva i osvojila svijet bio najgori za nju samu - postala je njegov talac.

Embed from Getty Images

Unatoč glamuroznom životu, Marilyn je patila od depresije što ju je naposljetku i uništilo. No, kako to obično biva, postoje brojne teorije zavjere koje tvrde da je slavna zvijezda ubijena.

5. kolovoza 1962. godine Marilyn je okončala svoj život sa samo 36 godina, a pronašao ju je njezin psihijatar u spavaćoj sobi. 

Unatoč svim burnim svađama i problemima koje su imali, njen bivši suprug Joe DiMaggio bio je taj koji je pokupio njezino tijelo i organizirao sprovod, a 20 godina joj je tri puta tjedno slao crvene ruže na grob. Za razliku od njezina druga dva muža, Jamesa Doughertyja i Arthura Millera, nikada nije govorio o njoj u javnosti, nije pisao o tome te se nije ponovno oženio.

Embed from Getty Images

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara