"United 93" dobio godišnju nagradu on-line filmskih kritičara

Nagrada za režiju pripala je američkom filmskom velikanu Martinu Scorseseju za njegov rad na filmu "Pokojni" ("The Departed"), remakeu hongkonške policijske drame "Pakleni poslovi".

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Forest Whitaker zahvaljujući svom nastupu u filmu "The Last King of Scotland", dok se nagradom za najbolju glumicu ovjenčala Helen Mirren ulogom kraljice Elizabete II u filmu "The Queen".

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Jackie Earle Haley koji tumači osuđenog pedofila u drami "Little Children". 10-godišnja Abigail Breslin je, pak, dobila nagradu  za najbolju sporednu žensku ulogu zahvaljujući nastupu u filmu "Mala Miss Amerike".

Ugledni meksički režiser Guillermo del Toro je dobio nagradu za najbolju originalni scenarij, napisan za njegovu horor-bajku "Pans Labyrinth". Isti je film dobio i nagradu za najbolji film na "stranom" tj. ne-engleskom jeziku.  Nagrada za najbolji adaptirani scenarij je pripala Alfonsu Cuaronu, Timothyju J. Sextonu, Davidu Arati, Marku Fergusou i Hawku Ostbyju - petorki koja je za filmsku ekranizaciju obradila distopični SF-roman britanske spisateljice P.D. James "Djeca čovječanstva".

Isti se film ovjenčao i nagradom za najbolju fotografiju (Emmanuel Lubeski), dok je "United 93" dobio nagradu za najbolju montažu (Clare Douglas, Richard Pearson i Christopher Rouse). Nagradu za najbolju filmsku glazbu je, pak, dobio Clint Mansell za "The Fountain".

"Inconvenient Truth" Davida Guggenheima u kojoj se ekranizira ekološki "nabrijana" knjiga bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gorea, je dobila nagradu za najbolji dokumentarni film.

"Čitač tmine", još jedna ekranizacija kultnog SF-pisca Philipa K. Dicka, koju je rotoskopskom tehnikom režirao Richard Linklater, dobila je nagradu za najbolji animirani film.

Dvojac koji čine Jonathan Mays & Valerie Faris je dobio posebnu nagradu za najprobojnijeg režisera. Njih dvoje su to zaslužili svojom dramom "Mala Miss Amerike".

Sascha Baron Coen je, pak, svojom izvedbom Borata u istoimenom filmu, zaradio OFCS-ovu nagradu za najprobojnijeg glumca.

OFCS je osnovan 1997. godine, a okuplja kritičare, novinare i povjesničare filma koji svoje radove objavljuju na Internetu, a među kojima se nalaze suradnici najuglednijih filmskih web-stranica na svijetu.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara