Uoči 83. dodjele Oscara: Hoće li "Kraljev govor" biti ujedno i pobjednički govor?

Foto: AFP

SAMO nekoliko sati dijeli nas od 83. dodjele Oscara na kojoj će, kako predviđa velik broj kritičara i kladionice, glavnu nagradu odnijeti britanska povijesna drama "Kraljev govor", redatelja Toma Hoopera. Film "Društvena mreža" na kladionicama stoji znatno slabije od britanske drame, no mnogi je smatraju pritajenim favoritom koji bi mogao iznenaditi.

Večerašnju dodjelu vodit će glumci Anne Hathaway i James Franco što ih čini prvim muško-ženskim voditeljskim parom na Oscarima. 28-glumica ujedno je i najmlađa osoba koja je imala priliku voditi dodjelu Akademijinih nagrada. Službena tema ovogodišnje dodjele bit će prošlost, sadašnjost i budućnost filma, a predviđa se da bi ove godine gledanost mogla biti jednako visoka kao i prošlogodišnja kada je Oscare pred malim ekranima uživo gledalo čak 41,3 milijuna gledatelja u više od 200 zemalja diljem svijeta.

Kao što smo već spomenuli, glavni je favorit "Kraljev govor" čiji su producenti braća Weinstein gotovo pretplaćeni na Oscare, ako se uzmu u obzir njihovi nagrađeni filmovi "Engleski pacijent" i "Zaljubljeni Shakespeare". Film o mucavom kralju Georgeu VI. ima 12 nominacija, za razliku od "Društvene mreže" koja ih ima "tek" osam. S druge strane, nije nemoguće da neki od ostalih nominiranih filmova u ovoj kategoriji iznenadi, jer "Čovjek zvan hrabrost" braće Coen ima impresivnih 10 nominacija. Konkurencija je više nego zanimljiva, s obzirom na to da je u ovoj kategoriji nominirano 10 filmova, a to su: "Crni labud" Darrena Aronofskog, "Boksač" Davida O. Russella, "Početak" Christophera Nolana, "Djeca su u redu" Lise Cholodenko, "127 sati" Dannyja Boylea, "Toy Story 3" Leeja Unkricha i "Zimska kost" Debre Granik.

U kategoriji najbolje glavne glumice, stvari su prilično jasne. Već se tjednima priča da je vrijeme da 29-godišnja Natalie Portman dobije zlatni kipić. Ona je već dobila Zlatni globus i nagradu Bafta, a ugroziti bi je mogla, prema mišljenju kritičara, Annette Bening za ulogu u filmu "The Kids Are All Right" i Nicole Kidman za filmu "Rabbit Hole", no ona već ima jedan kipić u kolekciji. Uz njih, nominirane su Jennifer Lawrence za ulogu u filmu "Winter's Bone" te Michelle Williams za romantičnu dramu "Blue Valentine".

Šarmantni Britanac, Colin Firth smatra se glavnim favoritom u kategoriji najboljeg muškog glumca. Slično kao i kod izbora najboljeg filma, Colin koji je briljirao u "Kraljevom govoru" na kladionicama bolje stoji od Jesseja Eiseberga. Mladi se glumac jako dobro snašao u ulozi asocijalnog, ali genijalnog Marka Zuckerberga i po mišljenju mnogih, jedino bi on mogao ugroziti britanskog glumca. U ovoj kategoriji mnogi ističu i Javiera Bardema za dojmljiv nastup u filmu "Biutiful", a uz njega su nominirani i Jeff Bridges za ulogu u filmu "Čovjek zvan hrabrost" te James Franco za "127 sati".

Najboljom sporednom glumicom ove bi godine mogla postati Melissa Leo za ulogu u "Boksaču" koju mnogi smatraju favoritkinjom. Unatoč tome, ovu se kategoriju smatra jednom od najneizvjesnijih ove godine, jer njena kolegica iz filma, Amy Adams također dobro stoji na kladionicama. Ne treba zaboraviti niti ekscentričnu Helenu Bonham Carter koja glumi buduću Kraljicu majku u "Kraljevom govoru", no neki smatraju da bi 14-godišnja Hailee Steinfeld koja je glumila u "Čovjeku zvanom hrabrost" mogla iznenaditi. Dosta pažnje privukla je i Jacki Weaver koja je nominirana za ulogu u krimi drami "Animal Kingdom" čime je postala prva australska glumica nominirana za australski film.

U kategoriji najboljeg sporednog glumca, prema mišljenju kritičara, stvari su jasne. Christian Bale smatra se glavnim favoritom, jer je poznato koliko Akademijini glasači vole glumce potpuno predane ulozi, što Bale svakako jest. Za ulogu u "Boksaču" izgubio je mnogo kilograma, što mu nije prvi put i smatra se da će glasači to znati cijeniti. Konkurenti su mu: Geoffrey Rush za ulogu u "Kraljevom govoru", John Hawkes za "Zimsku kost", Jeremy Renner za "The Town" te Mark Ruffalo za "The Kids Are All Right".

Među stranim filmovima koji su ove godine nominirani, ističe se "Biutiful" meksičkog redatelja Alejandra Gonzalesa sa slavnim Javierom Bardemom u glavnoj ulozi. Kako je riječ o kategoriji koja je uvijek neizvjesna, mnogu smatraju da bi danski film redateljice Susanne Bier "U boljem svijetu" mogao iznenaditi. Uz njih su nominirani alžirski film "Otpadnici" Rachida Bouchareba, grčki "Očnjak" Yorgosa Lathimosa te "Pepeo" kanadskog redatelja Denisa Villeneuvea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara