Urugvaj zabranjuje pušenje u javnosti

URUGVAJ je jučer započeo službenu kampanju protiv pušenja kako bi se pripremio za uvođenje zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, te će tako biti prva američka i peta zemlja u svijetu s takvim zakonom.

Predsjednik Tabare Vazquez, ugledni kancerolog, osobno je označio početak protupušačke kampanje pod nazivom "milijun puta hvala", koja smjera na milijun urugvajskih pušača koje se poziva da bace cigaretu.

"Milijun puta hvala svima za ovu kampanju za zdravlje urugvajskog puka", kazao je Vazquez koji će početkom ožujka obilježiti godišnjicu mandata.

Od 1. ožujka pušenje će se zabraniti na svim javnim mjestima, u uredima, na sveučilištima, u barovima i restoranima u Urugvaju.

U Europi to već vrijedi u Italiji, na Malti, u Norveškoj i Švedskoj, dok je Velika Brianija donijela zakon o zabrani pušenja od 2007. Na američkom kontinentu neka su područja SAD-a donijela slične mjere, ali nije riječ o saveznom zakonu.

U Urugvaju je pušenje "težak" zdravstveni problem jer "usmrćuje pet tisuća ljudi na godinu", ali je i "gospodarski problem jer liječenje 50 bolesti koje uzrokuje stoji 180 milijuna dolara na godinu", istaknuo je Vazquez.

"Jedini način da zaštitimo nepušače je da ne dopustimo pušenje u zatvorenom prostoru", rekao je Vazquez, ocijenivši da je posrijedi "izvrsna strategija javnog zdravstva" koja "štiti nepuštače i pomaže pušačima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara