Valentinovo bez ljigavih romantičnih komedija: Dan kad se vrapci žene

Valentinovo bez ljigavih romantičnih komedija: Dan kad se vrapci žene

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

VALENTINOVO nije uvijek bilo iskomercijalizirano, pretvoreno u sladunjavi blagdan na kojem profitiraju cvjećari i Hollywood. Prisjetimo se samo jednog od brojnih hrvatskih običaja prema kojem su se na dan Svetog Valentina "vrapci ženili". Ako bi se ujutro čulo cvrkutanje ptica, to bi značilo da je "svadba bila dobra". Kitila bi se živica i u nju bi se stavljali slatkiši i sokovi koji su nekad u našim krajevima bili rijetka poslastica. Ostavljala bi se i slanina te komadići kruha. Time bi se "počastilo svatove", a nakon nekog vremena bi djeca otišla u živicu tražiti te iste slatkiše, naravno ako su veseli svatovi nešto ostavili.

U Japanu je pak običan poklanjanja slatkiša na Dan zaljubljenih, nešto drugačiji nego na Zapadu. Žene kupuju čokoladice muškarcima, bilo da je riječ o njihovim dečkima, ljubavnicima, prijateljima ili kolegama u uredu. Djeca također kupuju čokoladice prijateljima i rođacima. Zanimljivo je da su muškarci ti koji su u iščekivanju uoči Valentinova, jer oni koji dobiju jeftinije čokoladice, smatraju se nepopularnima i osjećaju se osramoćeni. No, tradicija tu ne završava. Japanci slave i blagdan 14. ožujka i tada muškarci kupuju čokoladice svakoj ženi koja je njih darovala na Valentinovo. Obično se poklanjaju marshmallow slatkiši pa se taj dan naziva "Bijeli dan".

Škoti su nekad u vrijeme Valentinova imali festival. Žene i muškarci koji nisu imali parnere okupili su se na festivalu i napisali imena na papirić. Ženska i muška imena stavljena su u dva različita šešira te su se izvlačila. Žene su nosile imena koja su izvukla na svojem rukavu ili iznad srca, a muškarci su ženama poklanjali poklone i cvijeće. Francuska je također imala sličan običaj - "ljubavnu lutriju" odnosno "une loterie d'amour". Okupljali su se u kućama koje su gledale jedna prema drugoj te su vikali imena sve dok ne bi našli svoj "par". Žene koje nisu našle partnera, zapalile bi veliki krijes na koji bi bacale slike muškaraca koji su ih odbili, uz psovke i vrijeđanje dotičnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinezi imaju popriličan problem vezan uz obilježavanje Kineske nove godine i Valentinova koje je sve popularnije u toj zemlji. "Kineska nova godina je najveći blagdan za Kineze. Obitelj se okuplja i slavi plodonosnu godinu, novi početak koji donosi nadu", rekla je 36-godišnja kineskinja Ma. Mnogi Kinezi tog dana moraju birati hoće li provesti dan s obitelji ili partnerom. S jedne strane mogu uvrijediti obitelj koja je Kinezima vrlo važna, dok s druge strane Valentinovo ima određeni prestiž među mlađom kineskom populacijom.

U Brazilu se 14. veljače najčešće uopće ne slavi, jer uvijek dolazi nekoliko dana prije ili poslije karnevala, jednog od najvažnijih događaja u Brazilu koji zasjenjuje sve ostalo. Karneval se smatra festivalom života, radosti i seksa stoga ovaj vedri južnoamerički narod nikad nije imao potrebu za "dodatnim blagdanom" kojim bi slavio ljubav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara